İstanbul Tasarım Bienali’nden Yeni Bir Konuk Tasarımcı Programı: Camekan

İstanbul Tasarım Bienali’nin, genç tasarımcıların disiplinlerarası ve bölgeler ötesi iş birlikleri geliştirmelerini sağlamak amacıyla başlattığı konuk tasarımcı programı Camekan için başvurular başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, Avrupa Birliği’nin Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı’nın desteğiyle ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi (Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe [HfG]) ortaklığında yeni bir konuk tasarımcı programı başlatıyor. Camekan isimli proje, Avrupa’dan ve İstanbul dışındaki Türkiye kentlerinden genç tasarımcıları bir araya getirecek. Avrupa ve Türkiye’den tasarım uzmanları ise bilgi birikimlerini genç tasarımcılarla paylaşmak üzere programa konuk olacak.

Programa, iyi derecede İngilizce bilen, üniversite öğrencisi ya da yeni mezun sekiz genç tasarımcı (dördü Türkiye’nin İstanbul dışındaki şehirlerinden ve dördü Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden olmak üzere), açık çağrı yoluyla seçilecek. 28 Ekim’e kadar başvurulabilecek açık çağrının sonuçları 22 Kasım’da açıklanacak.

Genç tasarımcıların disiplinlerarası ve bölgeler ötesi işbirlikleri geliştirmelerini hedefleyen program İstanbul Tasarım Bienali, tasarım, mimari ve çağdaş sanat alanlarında çalışan küratör ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi [HfG] Rektörü Jan Boelen ve FIELDS ortağı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi, tasarımcı Mevce Çıracı tarafından yürütülecek.

Geçtiğimiz sene yerel katılımcılarla İstanbul içinde sürdürülen ve İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nın ön cephesinde yer alan altı metrekarelik vitrini bir tasarım ve üretim alanına dönüştüren Camekan projesi bu kez yetenekli genç tasarımcılar ile kıdemli tasarımcılar ve sektör profesyonelleri arasında uluslararası ve sürdürülebilir bir ağ kurulmasına aracı olacak. Proje, zihinsel ve fiziksel sınırları aşmayı, Türkiye ve Avrupa’daki sivil toplum arasında çok kültürlü bir diyalog geliştirmeyi, kültürlerarası etkileşimler aracılığıyla tasarım endüstrisinde kalıcı ve anlamlı değişiklikler meydana getirmeyi, kültürlerarası tasarımda ortak yaratımlar için zemin hazırlamayı ve kariyerlerinin başındaki tasarımcıların yaratıcı uygulamalarını şekillendirmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.