İstanbul Tasarım Bienali’nden Açık Çağrı: “Dirençliliği Tasarlamak”

Tasarım ve mimarlık alanlarında bilgi ve politika üretiminin önemine inanan İstanbul Tasarım Bienali; Center for Arts, Design and Social Research ortaklığında sosyal, ekonomik ve çoğunlukla çevresel dirençlilik için yeni araçlar ve sistemler oluşturmak amacıyla jeopolitiğin etkin olarak inceleneceği bir araştırma programına ev sahipliği yapıyor.

İkisi ABD’den, ikisi Türkiye’den olmak üzere, dört kadın tasarımcı, küratör, araştırmacı ve düşünürle birlikte çalışılacak olan Dirençliliği Tasarlamak programı bir yandan kadınların, beyaz-olmayanların, LGBTİ+ bireylerin tüm dünyada maruz kaldığı baskıyla çevrenin uğradığı tahribat arasındaki bağlantıyı araştırmayı, bir yandan da tasarımın hem yeni süreçler hem de sosyal, politik ve ekolojik çabalardan filizlenen küresel değişiklikler başlatma potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Proje araştırmacıları sınırlar, kurumlar ve disiplinlerarası işbirlikleri yoluyla doğayla farklı bir ilişki kurmaya; tasarım alanında bilgi alışverişini ilerletmeye; doğayla ve tüm türlerle empati kavramı üzerinden, sürdürülebilir bir ortak yaşam kurmaya katkıda bulunmaya çağırıyor. Program, tasarım alanında yalnızca ekolojik değil aynı zamanda mekansal, politik ve toplumsal dönüşümlere de yol açabilecek kolektif araştırma metodolojilerini, dayanışma ve sorumluluk biçimlerini canlandırmayı hedefliyor.

Başvurular ABD ve Türkiye’den tasarımcı, sanatçı, yazar, küratör, araştırmacı ve akademisyen gibi çeşitli alanlarda çalışan kadın pratikçi ve düşünürlere açık. Programa katılmak isteyenler 28 Nisan 2021’e dek açık çağrıya yanıt verebilir.

Programda Neler Var?
Araştırma projeleri, İstanbul Tasarım Bienali’nin desteğiyle, araştırmacıların kendi aralarında yapacakları düzenli dijital toplantılarla ve değerlendirme kurulunun yönlendirmeleriyle zenginleşerek Mayıs ayından başlayarak Ekim 2021’e dek evrilmeye devam edecek.

Programın sonunda, seçilen araştırma projeleri, İstanbul Tasarım Bienali tarafından yeni bir kamusal araştırma alanı olarak tasarlanacak bir dijital arşivde sergilenecek. Ayrıca denemeler ve görsel araştırmalar içeren bir dijital yayın da hayata geçirilecek.

Seçilen 4 katılımcıya araştırma projelerini başlatmaları ve geliştirmeleri için 1.000’er ABD Doları destekte bulunulacak.

Başvuru Kriterleri
Bu açık çağrı yoluyla, Türkiye’den ve ABD’den ikişer kadın katılımcı seçilecek. Başvurular 28 Nisan 2021 saat 23.00’e dek kabul edilecek.

Başvurular ABD ve Türkiye’den çeşitli alanlarda çalışan kadın pratikçi ve düşünürlere (tasarımcı, sanatçı, yazar, küratör, araştırmacı ve akademisyen) açık. Araştırma döneminin Mayıs-Ekim 2021 arasında devam etmesi ve proje çıktılarının Kasım 2021’de dijital olarak yayımlanması bekleniyor.

İlgili konular aşağıdaki gibidir ama bunlarla sınırlı değildir:

Kıtlık, ekolojik kriz, atık sistemleri, maddeselliğin yeni biçimleri, ekofeminizm, çevresel dayanıklılık, döngüsel ekonomi, tarım endüstrisine karşı yerel ekolojiler, ekolojik çatışma ve politikalar, erişim…

Açık çağrı başlangıcı: 8 Mart 2021
Son başvuru: 28 Nisan 2021
Sonuçların açıklanması: 8 Mayıs 2021
Program dönemi: Mayıs-Ekim 2021
Denemelerin ve görsel belgelerin dijital ortamda paylaşılması: Kasım 2021

Seçim Kriterleri
Açık çağrıya başvurmak isteyenlerin başvuru formu üzerinden aşağıdaki belgeleri iletmeleri gerekiyor:

  1. İletişim bilgileri (isim, adres, e-posta adresi, telefon numarası ve [varsa] web sitesi adresi).
  2. İlgi alanlarını ve araştırma döneminde üzerine çalışılacak konunun kısa tanıtımını da içeren niyet mektubu (En fazla 5000 karakter).
  3. Geçmiş projelerden oluşan bir portfolyo (En fazla 10 MB).
  4. Adayların nerede yaşadıkları bilgisini de içeren biyografi (En fazla 2500 karakter).

Başvurular, üç üyeden oluşan bir kurul (Deniz Ova, İstanbul Tasarım Bienali Direktörü; Pelin Tan, sosyolog, sanat tarihçisi, araştırmacı; Dalida María Benfield, Center for Arts, Design, and Social Research Araştırma Programları Direktörü) tarafından değerlendirilecektir.

Programa seçilen araştırmacılar, süreç boyunca, düzenli aralıklarla, değerlendirme kurulu tarafından yönlendirilecek ve desteklenecek.

Başvuru formu için tıklayınız.