Celal Okutan (1932-2020) İçin

Mimar Erdoğan Elmas

1955 İTÜ Makine Fakültesi mezunu olan Celal Okutan, 1960-2000 yılları arasında mimari proje yarışmalarına giren, o dönemde önemli kamu yapılarını tasarlayan mimarların dostu, arkadaşı olarak ülkenin önde gelen mekanik tesisat proje bürosunu yönetiyordu.

1969 yılında Devlet Yatırım Bankası, Türkiye Çimento Sanayi T.A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne ait Kızılay Milli Müdafaa Caddesi’ndeki arsasında ortak bir genel müdürlük projesini yaptırmaya karar vermişti. Proje yapımı için deneyimli mimarlık bürolarından teklif istemiş, sonuç olarak iş bizim YEG (Ertur Yener-Erdoğan Elmas-Zafer Gülçür) bürosuna verilmişti. Bu yapı kompleksi bizim Ankara’da ki ilk ortak yapımızdır. Büromuzun da kuruluş nedenidir. Yapının tesisat-mekanik projeleri için aklımıza ilk gelen, o dönemde bu konuda en önde gelen isim Y. Makine Mühendisi Celal Okutan oldu. Kendisi bu projenin bize kazandırdığı çok iyi mühendislerin biri oldu. İlerde de bir çok projede iş birliği yaptık, yarışma jürilerinde karşılaştık.

Çok sayıda büyük yapının makine mühendisliği proje ve kontrollüğünü yapmıştı. Gerek proje gerekse uygulama aşamalarında tüm mimarların sevgisini, saygısını kazandığı gibi işveren kuruluşlara da güven vermişti.

Celal, Türk mimarlık mühendislik dünyasında unutulmayacak izler bıraktı. Her konuda önder oldu, herkes onu tanıdı; yazılarını, projelerini izledi. Bürosunda hazırlanan projelerin teknik kalitesi yanında çizim standartlarının düzeyi, ciddiyetini de unutmak olası değil.

Alçak gönüllü, nazik, işini seven, sözünde duran dürüst tutumuyla tam bir beyefendiydi. Beğenileri, görüşleri üst düzeyde olup, mimari projeyi gördüğü anda kavrar, eleştirileri tesisattan çok mimari üzerine olurdu. Hem de çok doğru, aydınlatıcı, ufuk açıcı olarak.

Birlikte çalıştığımız yıllarda, onlarca projede ilişkilerimiz hep düzgündü, proje teslimleri hep zamanındaydı. Hiç üzülmeden onlarca yapıyı ortaya çıkarmanın huzuru ve mutluluğunu birlikte yaşadık. Mesleğini çok severek yapan, her zaman en doğruyu arayan, yeniliklere açık bir öncü meslek adamıydı.

Özellikle mimari proje yarışmalarında bizimle aynı heyecanı yaşar, büyük katkısı olurdu. Onunla mimarlarla olduğundan daha kolay anlaşır, tartışırdım. Düşüncelerini incelikle, sesini yükseltmeden anlatır, söylediklerini de herkes saygıyla dinlerdi. Yüzünden ince gülüşü eksik olmaz, çevresine huzur veren varlığı ile kendisi çok sevilirdi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Bayındırlık ve İskan Bakanliği, Türk Müşavirler Birliği ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin birçok ödülüne layık görülmüş, 1982 yılında Türk Isı Bilim ve Tekniği Derneği’nin Başarı Ödülü’nü, 1993 yılında ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Vakfı Hizmet Ödülü’nü, REHVA Avrupa HVAC Mühendisleri Dernekleri Federasyonu 2007 Altın Tasarım Ödülü’nü, 2013 ASME Amerikan Makine Mühendisleri Endüstride Olağanüstü Başarı Ödülü’nü, 2019 Türk Serbest Mimarlar Derneği Mimarlığa Katkı Ödülü’nü kazanmıştır. Yaklaşık 50 adet mimari proje yarışması birincisi mimarla proje yapmış, 70 adet yarışmada jüri üyeliğinde bulunmuştur. Yazdığı sekiz kitabı yanında 400 adeti aşan yayınlanmış makalesi vardır.

Onunla sosyal yanının getirdiği yakınlık ile ailece görüştük, çocuklar bir arada büyüdü, torunlarımızı gördük. Sözün özü; Celal iyi mühendisliği yanında gerçekten iyi bir insandı. Onun ince gülüşünü, zarif tavrını hiç unutmayacağız. Sevgili oğlu Mehmet Okutan’ın (ODTÜ, MIT) yaşattığı büroda onu anacağız.