İrme Elektrik Genel Merkez Binası
Künye
Renovasyon Projesi
XL Architecture+Engineering
Tasarım Ekibi
Arda Işık, Ceren Çağan, Cemre Akalın, Mehmet Sadık Aksu, Hilal İduğ, Candan Öztürk, Tayfun Torunoğlu
Proje Yeri
Konak, İzmir
İşveren
İrme Elektrik Ltd. Şti.
Statik Proje
XL Architecture+Engineering
(Ek yapılar ve güçlendirme)
Ana Yüklenici
Yön Müteahhitlik
Proje Yılı
2018
Toplam İnşaat Alanı
4.428 m²
Dış Cephe Kaplama
Kalebodur KaleSinterflex Porselen Seramik (Cermim Mimarlık Müh. Ltd. Şti.)
Fotoğraflar
ZM Yasa Architectural Photography
Yapının renovasyonunda “hayal etmek” ve “ilham vermek” prensipleriyle yola çıkan XL Architecture+Engineering, İzmir Konak’ta yer alan eski depo binasını elektrik, mekanik ve otomasyon sistemleriyle her parçası kontrol edilen, yüksek standartlarda bir genel merkez yapısı haline dönüştürmüş.
Viko by Panasonic elektrik prizleri, General Electric ve Osram ampülleri ile İrme markalı elektrik ürünlerinin tedarikçisi olan İrme Elektrik, yeni genel merkez binası için 2015 yılında İzmir’in Hilal Semti’nde halihazırda depo olarak kullanılan bir binayı satın alır. Firma, bulunduğu çevreye, kente ve çalışanların hayatına radikal bir değer katacak bir genel merkez binası elde etmek amacıyla XL Architecture+Engineering’e başvurur.
Yapının tasarımında “hayal etmek” ve “ilham vermek” prensipleriyle yola çıkan XL Architecture+Engineering, eski depo binasını perakende, toptan satış, depolama, ofis ve ağırlama alanı ile eğitim ve rekreasyon alanlarının bir arada çalıştığı; elektrik, mekanik ve otomasyon sistemleriyle her parçası kontrol edilen, yüksek standartlarda bir genel merkez yapısı haline dönüştürür.
Binayı zarf gibi çeviren ve Panasonic, Osram ve General Electric’e ait kurumsal renklerle tanımlanan KaleSinterflex kaplama panelleri mavi-turuncu-gri arasında geçiş yaparak hem bina sınırları hem de kendi tanımlı bölgeleriyle ilgili “yeni” ilişkiler yaratır ve “olası” ilişkileri çağırır.
XL Architecture + Engineering’ın tasarım yaklaşımını oluşturan “paylaş” anlayışı ile bina içi ve dışında kollektif hafızaya yönelik toplanma ve paylaşma alanları oluşturulurken, “başkalaştır” ile zamanla anlamı değişen ilişkiler ve ortamlar, “özgürleştir” ile de algısal ve görsel sınırlar çözülerek karşılaşmalar yatırılır. “Aç” ile tüm hacim tanımlanır ve bu bağlam anlamlı hale getirilecek şekilde düzenlenir.
“Kutu stratejisi” ile mekânın kullanım, üretim, işletim ve tüketimiyle ilgili yeni ve yaratıcı uygulamalar öneren mimarların, arka bahçe ve cephedeki ilavelerle baştan ürettikleri çatı katı gibi çözümler, plakaların illüzyonik etkisiyle bütünün dışa açılan-büyüyen ifadesi olarak algılanır.