Houses of Cards

Mimari Tasarım
Elastico Farm

Tasarım Ekibi
Stefano Pujatti, Valeria Brero, Serena Nano, Daniele Almondo, Andrea Rosada

Proje Yeri
Torino, İtalya

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
400 m2

Fotoğraflar
atelier XYZ

Elastico Farm tarafından farklı söylemlerle tasarlanmış iki yapıdan oluşan Houses of Cards’ın malzemeleri ve yapım tekniği, şaşırtıcı mekansal etkiye katkıda bulunuyor.

İtalya’nın kuzeyindeki Torino eyaletinde küçük bir kasabada inşa edilen “Houses of Cards”, farklı söylemlere sahip, üçer katlı iki yapıdan oluşuyor. Elastico Farm ekibi düzenli ve sezgisel bir şemaya sahip ortogonal yapılı Cat House’tan başlayarak, merkezi bir avlu etrafında geliştirdiği ikinci proje, Dog House’u üretmiş. Bu süreçte, standart konut gereksinimleri karşılanarak, yapılar iki ailenin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş.

Cat House, her odadan algılanabilen, farklı kotları birbirine bağlayan ve evin kalbi konumundaki salonuyla dikey ve kompakt bir yapıya sahipken, Dog House’un mekanları, bir dizi boşluğun tanımladığı iç avluyu çevreliyor. Böylece zemin kat mekanları hem bahçe hem de iç avlu ile doğrudan temas ediyor. Cat House’ta panellerin düzeni mekanda kapalılık ve tamamlanmışlık hissi yaratırken, Dog House’ta  zemin hacimlerinin radyal yerleşimi, üst katlarla tezat oluşturuyor ve bitmemiş sistemin değişebilirliğini yansıtıyor.

Houses of Cards, uzun bir tasarım ve inşaat sürecinin; bir söylemin parçası olan, ancak bağımsız olarak yaşayabilen bir projenin sonucu. Taş ve çimento levhaların bir araya getirilmesiyle üretilen ve bu renk-malzeme kombinasyonu ile tanımlanan evler, kasıtlı bir tezat içinde, tesadüfen meydana gelmiş ve işgal edilmiş gibi görünüyor.

Elastico Farm ekibi tarafından malzeme potansiyellerini ve bu malzemelerin inşaat piyasasında alternatif kullanım olanaklarını anlamak amacıyla prefabrik yapı elemanların etüdü ve deneysel uygulamalar yapılırken, nispeten ucuz ve erişilebilir bir malzeme olan sardunya granitini kullanılmış. Geçmişte strüktürel kullanımı yaygın olan, günümüzde ise daha çok kaplama malzemesi olarak yer verilen sardunya graniti, bu projede, aynı kalınlıktaki betonarme panellerin mukavemetine benzer netice vermesi sebebiyle tercih edilmiş.

Houses of Cards’ta yapı, malzeme ve yapım tekniği; önce tasarımcıyı sonra ziyaretçiyi şaşırtabilecek mekansal etkiye katkıda bulunuyor. Yapıdaki her detayın, doğal bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkması iki yapıyı da organik kılıyor. Houses of Cards sonuçtan ziyade sürecin deneyimini ortaya çıkarıyor.