Hamaren Etkinlik Parkı Yürüyüş Yolu
Künye
Mimari Tasarım
EFFEKT
Proje Yeri
Fyresdal, Norveç
Tamamlanma Tarihi
2023
Fotoğraflar
Rasmus Hjortshøj
EFFEKT tasarımı Hamaren Etkinlik Parkı Yürüyüş Yolu, ziyaretçileri orman boyunca yavaş ve şiirsel bir yürüyüşe çıkarırken yerel olarak temin edilmiş malzemeleri ve topoğrafya ile diyalog içinde kurgulanmış formu sayesinde çevresindeki doğa ile hemhal oluyor.
Hamaren Aktivite Parkı’ndaki “Ağaç Üstünde Yürüyüş Yolu”, yaşları ya da fiziksel engelleri ne olursa olsun, tüm doğaseverlere, Fyresdal’ın dağlık çam ormanına 15 metre yükseklikten yeni bir bakış açısı sunuyor. Adaları ve fiyortlarıyla bilinen tarihi bölgede yer alan yürüyüş yolu, Norveç’te ilk olma özelliğini taşıyor. Bir kilometre uzunluğunda ve iki metre genişliğindeki ahşap platform, ormanın tabanından Fyresvatn Gölü ve dağ sırtı boyunca, ağaç tepeleri arasında Klokkarhamaren’in zirvesine kadar sütunlar üzerinde uzanıyor. Patikanın sonunda, 50 metre çapındaki dikkat çekici dairesel seyir noktası, doğal manzarayı oluşturan çam ormanı, berrak göller ve kaya oluşumları üzerinde 360 derecelik bir görüş açısı sunuyor.
Ahşap platform, dağın kavisli yapısına uyum sağlayacak şekilde özenle tasarlanmış. Bazen dağ sırtlarını ve yamaçlarını takip ederken bazen dışarıya doğru bükülerek ziyaretçilerin rüzgarı ağaç tepelerinde hissedebileceği seyir noktalarına ve dramatik inişlere fırsat veriyor. Hafif bir eğimle tasarlanan yürüyüş yolu; yayalar, bisikletliler ve tekerlekli sandalyeliler için uygun. Faun Naturforvaltning Proje Lideri Monica Sølyst’in ifadesiyle bu proje, fiziksel yeterlilikleri ne olursa olsun tüm insanlara ağaç tepeleri arasında yürümenin heyecan verici hissini yaşatma arzusuyla ortaya çıkmış.
Taşıyıcı yapının yanı sıra ahşap kaldırım ve korkuluk yerel olarak temin edilen çam ağacından yapılmış. Bu şekilde yapı, dağ üzerindeki mevcut çam ağaçlarıyla tam anlamıyla uyum sağlıyor ve bazen ahşap kaldırım ormanın içinden havalanıyormuş gibi bir görsel izlenime yol açıyor. EFFEKT ekibi, zaten güzel olan doğal ortamda tahribe yol açmamak, aksine katkıda bulunacak bir deneyim yaratma vizyonunu gerçekleştirmek için yerel müteahhit Inge Aamlid ile bir araya gelmiş. Birlikte, tüm ağaçlar üstünde yürüyüş boyunca kullanılacak basit bir ahşap yapı sistemi geliştirmişler. İnşaat sürecinde çevreyi korumak için yalnızca elle ve küçük makinelerle sahada kolayca işlenebilen, önceden imal edilmiş küçük ve basit elemanlar kullanılmış. Parçalar bir araya getirildiğinde ağaçların etrafında ve dağ boyunca kıvrılan organik bir şekil oluşturuyorlar. Bu yapı sistemi, yerel kereste ve yerel işçilik tekniklerini kullanılarak yürüyüş yolunun yerinde inşa edilebilmesini mümkün kılmış.