Duoyun Kitabevi

Mimari Tasarım
Wutopia Lab

Tasarım Ekibi
Yu Ting, Pu Shengrui, Wang Zhuoer, Begoña Masia, Song Junzhu, Wu Yaping, Wang Jiajun, Wang Lei, Dai Yunfeng, Zhang Minmin, Guo Jianv, Wu Xiaoyan, Chang Xue’en, Lu Ye, Zhang Wensui, Meng Dong, Jing Yawei, Mi Kejie

Proje Yeri
Taizhou, Zhejiang Eyaleti, Çin

Tasarım danışmanı
Ofis ZHU

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
1726 m²

Fotoğraflar
CreatAR

Wutopia Lab tasarımı Duoyun Kitabevi, Huangyan şehrinin kültürüne bir cevap oluşturuyor.

Duoyun Kitabevi, Wutopia Lab tarafından Yongning Nehri’nin kenarında dört kütleden oluşan avlulu bir yapı grubu olarak tasarlanmış. İçinde sergi alanı ve kafeterya barındıran bu kitabevi, birbirine bağlı tüm çatı teraslarında gezinti alanı ve çocuk oyun platformu sunuyor.

Duoyun Kitabevi, Huangyan şehrine, orada yaşayan insanlara ve şehrin kültürüne bir cevap olarak tasarlanmış. Bu kitabevinde kentin güncelini yansıtan yeni sanat formları, mekanlar yaratmak için soyut sanat dili ve metaforlar kullanılmış.

Göreceli olarak hızlı ve yavaş zaman deneyimi yaratmak için karmaşık bir mekan organizasyonu tercih edilmiş. Parçalı düzene sahip kitabevi yapısının karmaşasını artırmak için, Yongning Nehri’nin dalgalanan suyunu andıran oluklu alüminyum paneller tavanda kullanılmış. Yönün ve zaman algısının kaybolduğu bir yer yaratma hedefiyle su ve gökyüzü öğelerine yer verilmiş. Şeffaf ve yarı saydam arayüzler, ışığın etkisini azaltarak, mekanlarda merak uyandıran bir belirsizlik yaratması amacıyla kullanılmış.

Bulut figürünün, okunması kolay bir temsili kapılara ve logolara işlenmiş ve beyaz cephenin devamlılığı sembolik anlamı güçlendirmek için tercih edilmiş. Giriş cephesinin ve kahve alanında baskın olan turuncu renk Huangyan’ın yerel portakalından alınmış. İç mekanlarda kullanılan 5 farklı renk ise farklı işlevsel alanları tanımlıyor. İç mekanın görsel odağı için, 1967 yılında sanatçı Roelof Louw tarafından üretilmiş Portakal Piramidi’nin bir fotoğrafı ilham kaynağı olmuş. Böylece fuayedeki turuncu piramit kitap masası tasarlanmış. 

Wutopia Lab, Duoyun Kitabevi’nin dış cephesini tasarlarken karmaşık ve parçalı ticari cepheler yerine kesintisiz beyaz delikli alüminyum panel tercih etmiş. Bu beyaz yüzeyler nehir kıyısında sürekli ve saf bir arayüz oluşturarak kitabevini ve avluyu gizliyor. 

Avlu, mevcut ağaçlar ve bitkiler korunarak tasarlanmış. Wutopia Lab avluyu bir su yüzeyi olarak görerek yeşil bir ada oluşturmayı hedeflemiş. Ağaçların uyumu ve düzeni, ressam Ni Zan’ın kompozisyonundan ödünç alınmış. 


.