China Resources Arşiv Kütüphanesi

Mimari Tasarım
Studio Link-Arc

Tasarım Ekibi
Yichen Lu, Qinwen Cai, Wen Zhu, Hyunjoo Lee, Ching-Tsung Huang, Shuning Fan, Dongyul Kim, Shiqi Li, Yoko Fujita, Alban Denic, Chunqi Fang, Xiaoshi Wang, Jean-Baptiste Simon, Ian Watchorn, Chen Hu, Jasmin Shi

Proje Yeri
Shenzhen, Çin

İşveren
China Resources Group

Yüklenici
CCDI (Shenzhen)

Strüktür Mühendisliği
Yoshinori Nito Engineering and Design

Tamamlanma Tarihi
2018

Proje Alanı
9.000 m²

Fotoğraflar
Shengliang Su

Studio Link-Arc tarafından tasarlanan China Resources Arşiv Kütüphanesi, cephesi ve farklı kotlara oturan teraslarıyla, içinde bulunduğu üniversite kampüsüne uyumlu, dinamik bir kütle oluşturuyor.

Çin’in Shenzhen şehrinde bulunan China Resources University kampüsünde yer alan, 9 bin metrekarelik Studio Link-Arc tarafından tasarlanan kütüphane; kullanıcılara arşiv sunarken; basılı ve dijital kaynakları, ortam şartları kontrol edilen bir mahzende tutarak koruyor. Bodrumdaki arşivin üzerinde yer alan bölümlerde, kampüse hizmet eden ve projeye kültürel bir boyut kazandıran mekanlar mevut.

Arşiv kütüphanesi, doğusundaki manzaraya ve güneyindeki üniversite kampüsüne cevap verecek şekilde tasarlanmış. Topoğrafyaya uyumlu olmayı amaçlayan tasarım, yamaca yaslanan teraslarıyla birçok kamusal açık alan da oluşturuyor. Rampalarla yamaçtan yukarı doğru çıkıldığında, en tepede kütüphane binası; üniversitenin dokusuna uyan 2 katlı, içe dönük bir kütle olarak algılanıyor. Teraslanmalar bir dinamik yaratırken, aynı zamanda iç mekanları dış mekanlara kolayca bağlıyor.

Dış cephe kaplaması, kompozisyonu tamamlayan el yapımı gri tuğlalardan oluşuyor. Tuğlalar, cephede farklılık yaratmak için üç farklı şekilde kullanılmış. Düz cepheler, kütle vurgusu yaparken; diğer cephelerdeki tuğlalar yüzeyden çıkacak şekilde konumlandırılarak; ışık ve gölge ile oyunlarına sahne olan bir yüzey oluşturuyor. Tuğlaların eksilterek örüldüğü cepheler ise; içeriye daha çok ışık almayı ve kütlenin bütünlüğünü korumayı sağlıyor.

Projenin kamusal işlevdeki üst katları, iki hacme ayrılıyor. Hacimlerin arasında kalan alan, programın iç mekanla dış dünya arasında kurduğu bağa vurgu yaparken, kampüse bakan giriş holünü ve doğuya bakan sergi alanını birleştiriyor.

Binanın tüm kamusal mekanlarını dikeyde birbirine bağlayan ana merdiven; bir taş duvar arkasına gizlenmiş  ve tavan penceresiyle aldığı güneş ışığını lobiye iletiyor. Bu ışık alan ana merdivenin kuzeyindeki sergi alanı; dıştaki eğimli tavan ile birlikte çalışırken, okyanus ve dağ manzarasına sahip terası da vurguluyor.