CERN Bilim Geçidi

Mimari Tasarım
Renzo Piano Building Workshop & Brodbeck Roulet Architectes Associés

Proje Yeri
Cenevre, İsviçre

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
7 000 m²

Fotoğraflar
Michel Denancé

Renzo Piano Building Workshop tasarımı Bilim Geçidi yapısı, CERN’ün toplumu bilim hakkında bilgilendirme ve sürece dahil etme amacına hizmet ederken bilimin güzelliğine övgü sunan bir mimari ortaya koyuyor.

CERN’in bilgiyi ve teknolojiyi toplumla paylaşma misyonunun bir parçası olarak bilimsel eğitim ve sosyal yardım için oluşturdukları yeni bir tesis olan Bilim Geçidi hizmete açıldı. Projenin amacı genç jenerasyonlara bilimle ilham olacak bir eğitim ve kültür merkezi yaratmak. Her yaştan insanın ilgisini çekmeyi amaçlayan yapıda, ilham verici sergi alanları, ilkokuldan lise seviyesine kadar öğrenciler için uygulamalı bilimsel deneyler için kullanılacak laboratuvarlar, hem uzmanlar hem de uzman olmayanlar için bilim etkinliklerine ev sahipliği yapacak büyük bir amfi tiyatro yer alıyor.

Bilim Geçidi, Meyrin’deki yerleşkede, CERN’in diğer ikonik binası Bilim ve İnovasyon Küresi’nin (The Globe of Science and Innovation) bitişiğinde bulunuyor. 7000 metrekarelik bir alana sahip olan bina, en küçüğünden (temel parçacıklar) en büyüğüne (evrenin yapısı ve evrimi), doğanın sırlarını açıklayan sergiler de dahil olmak üzere çeşitli alanlar ve etkinlikler sunuyor. Sergilerde ayrıca CERN’in hızlandırıcıları, deneyleri, bilgisayarları, bilim insanlarının bunları keşiflerinde nasıl kullandıkları ve CERN’in teknolojisinin topluma nasıl katkı sağladığı da yer alıyor.

Uygulamalı deneyler, ziyaretçilerin bilim insanı olmanın nasıl bir şey olduğunu ilk elden deneyimlemelerine izin vererek Bilim Geçidi’nin eğitim programının anahtar içeriği haline geliyor. Bu sürükleyici program kritik düşünme, kanıta dayalı değerlendirme ve bilimsel yöntemin kullanımı gibi hayatın her alanında önemli olan araçları kullanmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı olan the Large Hadton Collider (LHC) gibi CERN’ün eşsiz tesislerinden ilham alınarak yapılan Bilim Geçidi’nin mimarisi, araştırma ve mühendislik dünyasını karakterize eden yaratıcılığı ve inovatifliği kutluyor. Uzayda asılı kalmış hissi veren tüpler gibi mimari unsurlar; evrenin kökenine ilişkin anlayışımızı genişleten, en ileri araştırmaların temelini oluşturan teknolojiyi çağrıştırıyor.

Yapının mimari vizyonuna şekil veren dört büyük unsur ise şu şekilde; “Köprü (Bridge)”: Sergi ve eğitim alanlarından oluşan bir topluluğun omurgası görevinde. Yerden 6 metre yükseklikte, The Route de Meyrin’den geçen bir sokak olarak tasarlanmış. “Fotovoltaik Toplayıcılar (Photovoltaic Collectors)”: 40×40 metre ölçülerinde üç kare fotovoltaik panel üç pavyon üzerinde yerleştirilmiş ve merkezdeki pavyon sınıfları barındırıyor. Resepsiyon alanının üzerinde yer alan olan bu bölüm, ana dikey sirkülasyon üzerinde köprüyle zeminin birleşimini sağlıyor. Kuzeydeki pavyon, 900 kişilik konferans salonu olarak hizmet verebilen, üç tane bağımsız alana bölünebilen ya da iki küçük mekanı ve bilim gösterileri için tam yükseklikte bir mekan oluşturabilen çok esnek bir alan olarak tasarlanmış. Güneydeki pavyonda ise interaktif sergiler yer alacak. “Tüneller (Tunnels)”: Köprü seviyesinde yükseltilmiş iki tüp, CERN’in kalıcı ve geçici sergileri için tasarlanmış. Tünellerin içerisinde ziyaretçiler, bilimsel deneylerin maddenin en derin sırlarını açığa çıkardığı, yerin 100 metre altındaki hızlandırıcı tünelleri temsil eden bir atmosfere giriyor. “Orman (Forest)”: Doğa her şeyi birbirine, var olan binaları da yeni tesislere bağlıyor. Etkileyici bir yaya deneyimi oluşturuyor. Orman, 400 ağacıyla birlikte ölçeği ne olursa olsun tüm keşiflerin doğayla ilgili olduğunu söylüyor.