Bristol Old Vic Tiyatrosu’na Yeni Fuaye Tasarımı

Künye

Proje Ekibi: Haworth Tompkins, Beatie Blakemore, Tom Gibson, Toby Johnson, Will Mesher, Michael Putman, Steve Tompkins, Roger Watts

Proje Yeri: Bristol, İngiltere

Tamamlanma Tarihi: Eylül 2018

Yüklenici: Gilbert-Ash

İşveren: Bristol Old Vic

Statik Proje: Momentum

Akustik Proje: Charcoalblue

Alan: 2135 m2

Fotoğraflar: Philip Vile, Fred Howarth

Haworth Tompkins, İngiltere’de bulunan Bristol Old Vic Tiyatrosu için halka açık yeni bir fuaye tasarladı.

Bristol Old Vic Tiyatrosu’nun yanında bulunan Peter Moro’nun 1972 yılında yapmış olduğu eklentinin yerine yapılan bu yeni fuaye “şehir için halka açık bir oda” yaratmak amacıyla yola çıkıyor. Fuayenin, eski yapının seyirciyi birbirinden kopuk iki bölüme ayıran, içe dönük halini tersine çevirerek sokağın bir uzantısı olacak şekilde kapalı bir meydan gibi çalışan bir mekân olması amaçlanmış.

Asma kat, galeri, merdiven ve platformlarla kullanıcıların hareket alanları genişletilerek aynı zamanda kafe, bar gibi keyifli vakit geçirebilecekleri alanlarla bir toplanma mekânı oluşturulmuş.

Bitişiğinde bulunan tarihi Georgian Oditoryumu’nun fuayeye bakan tuğla cephesinde açıklıklar yaratılarak, kotlar merdivenlerle birbirine bağlanmış. Etrafı tamamen fuayenin ahşap ve cam malzemesiyle çevrelenen Georgian Oditoryumu’nun cephesi, tasarımın merkezini oluşturuyor. Yapıda aynı zamanda küçük bir tiyatro sahnesi de mevcut.

Sokaktan ilk bakışta fark edilebilecek şekilde aydınlatılmış olan yapının güneye bakan cephesinde hareketli güneş kırıcılar tasarlanmış ve aynı zamanda gün ışığının yapının içlerine kadar girmesi sağlanmış.

Ahşap strüktürde iyi eskiyen ve zamanla koyu renk alan “Douglas Fir” ağacı kullanılan yapının yanındaki tarihi binalara uyum sağlaması ve sokakla oditoryumu birbirine bağlayan bir “ara mekân” olması amaçlanmış.