Bir Meydan Öyküsü Beyazıt (1914-1964)

Sevince Bayrak tarafından kaleme alınan “Bir Meydan Öyküsü Beyazıt (1914-1964)”, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı.

Büyük Konstantin devrine kadar uzanan tarihsel süreciyle ve modern kentte uzunca süre oynadığı merkezi rolle İstanbul’la özdeşleşmiş meydanlardan biri olan Beyazıt Meydanı’nı konu alan Bir Meydan Öyküsü Beyazıt (1914-1964) adlı kitap Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı.

Kitapta Bayrak, meydanın 1914-1964 yılları arasındaki elli yıllık zaman aralığını ele alıyor. Bu sıkıştırılmış zaman ve kentin bütününe göre sınırları belli bir mekandan yola çıkarak Beyazıt Meydanı’nın başından geçenler üzerinden bir meydan ve aslında bir kent öyküsünü anlatan yazar, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e bir meydana yüklenen işlev ve değerlerin değişim sürecini titiz bir arşiv çalışmasına dayanarak izliyor.

Kitap, “kamusal alan”ların belirlenmesinde iktidarlar ve ideolojiler kadar gündelik yaşamın çok çeşitli aktörlerinin de rol oynayabildiğini gösterirken, metropollerin de tıpkı ünlü kişiler gibi hayalet yazarlara ihtiyacı olduğu fikrinden yola çıkıyor. Bu özgün çalışma aynı zamanda, onca gürültü patırtının arkasında meydanı; yazarları, mimarları, valileri, belediye başkanlarını, şöförleri, esnafı, öğrencileriyle bir arada okuyarak yaşanan değişimi farklı taraflarıyla gözlemleyip kentin sesini duymaya ve duyurmaya çalışıyor.