Beyoğlu’nun Mimari Tarihi

Zafer Akay‘ın eğitmenliğinde, 4 oturumda gerçekleşecek Beyoğlu’nun Mimari Tarihi seminer dizisi, Beyoğlu’na tarihsel ve estetik kimliğini kazandıran mimarların hikayelerine ve çalışma tarzlarına odaklanacak.

The Circle, Zafer Akay’ın eğitmenliğinde yeni bir seminer dizisine başlıyor. Beyoğlu’nun Mimari Tarihi isimli, 17-24 Mayıs tarihleri arasında 4 oturumda gerçekleşecek seminer dizisi Beyoğlu’nun mimarlık tarihini, farklı dönemlere yakından bakarak anlatmayı amaçlıyor.

Tanzimat’tan sonra elçilik yapılarıyla başlayan yapı faaliyetinin Fossati’ler ve Laurecisque gibi birçok ilginç aktörü var. Başlangıçta daha çok Stampa, Barborini ve Semprini gibi Levanten İtalyanlar olan mimarlar, Paris ya da Roma’da eğitim gören Aznavour, Kambanakis gibi Ermeni veya Rum cemaatlerinden mimarların katılması ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nin açılmasıyla giderek çeşitlendi. Tepebaşı – İstiklal Caddesi kafe ve tiyatrolarıyla Osmanlı başkentinin Avrupai eğlence merkezine dönüşürken, dönemin mimarlık tarz ve akımlarının da bir sergi alanı oldu. Neo-klasik’ten Neo-barok’a, Seçmecilik’ten Art Nouveau’ya bu stilleri ortaya koyan Karakaş kardeşler, Kyriakides ve Novokosmos gibi mimarların hepsi değilse de birçoğu hakkında temel bilgilerimiz var. Araştırmalar geliştikçe mimar öyküleri de büyük Beyoğlu resmine katılıyor.