Beykoz’da Bulunan Çubuklu Silolar Yeniden Kente Kazandırıldı
Çubuklu’da akaryakıt depoları olarak kullanılan, işlevlerini kaybettikten sonra ise kaderine terk edilen Çubuklu Silolar, İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla yepyeni bir görünüme kavuştu.
İstanbul’da bulunan önemli endüstriyel miras yapılarından biri olan Çubuklu Silolar, petrol tankerlerinden kültür, sanat ve yaşam merkezine uzanan bir dönüşüm hikayesiyle yeniden İstanbul’a kazandırılıyor. Kaderine terk edilmiş bir miras alanıyken İBB Miras farkıyla dünya çapında örnek teşkil edecek devasa bir kültür sanat alanına dönüştürülen Çubuklu Silolar, çok amaçlı birimleri ve zengin etkinlik takvimiyle Boğaz’dan tüm şehre yaşam enerjisi vermeye hazırlanıyor. Tarihi alan; Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi’nin yanı sıra büyük bir kütüphane, atölye, karşılama merkezi, sahne, kafe, restoran, çocuk ve sanat merkezi gibi alanlarıyla kapılarını kültüre, sanata ve bilime açıyor. Çubuklu Silolar’da hayat bulan Dijital Sanatlar Müzesi ise açılış sergisi olarak; İBB Miras ve İBB Kültür’ün katkılarıyla, tüm dünyadan sanatçı, sanat teknolojisi ve bilim insanını bir araya getiren Ars Electronica’nın küratörlüğünde oluşturulan bir seçkiyi “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” başlığıyla sanatseverlerle buluşturuyor.
Uzun yıllar Beykoz, Çubuklu’da akaryakıt depoları olarak kullanılan, işlevlerini kaybettikten sonra ise kaderine terk edilen Çubuklu Silolar, İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla yepyeni bir görünüme kavuştu. Zaman içinde Boğaz’ın peyzajı ve kent hafızasıyla bütünleşen tarihi alan, evrensel koruma ilkeleri çerçevesinde İBB Miras farkıyla çağdaş bir yorumla yeniden işlevlendirildi.
Paşabahçe ile Kanlıca arasında, Çubuklu’da bulunan silolar, hikayesi 1930’dan günümüze uzanan bir endüstriyel mirası alanı. Siloların bulunduğu bölge, 19. yüzyıl sonlarında şehrin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere sanayi yapılarına açılmış. 1930’lardan itibaren ise özel petrol firmaları tarafından depolama alanı olarak kullanılmış; bu amaçla bölgeye farklı dönemlerde farklı büyüklüklerdeki silo yapıları yerleştirilmiş. Dünya genelinde endüstriyel depolama yapıları olarak tanımlanan silolar, 19. yüzyıldan itibaren yaygınlaşarak gıda, tohum, yem, maden, kimyasal madde gibi farklı ürünlerin ambarları olarak işlev görmüş. Zamanla bu işlevlerini yitiren silolar; kendi dönemlerinin izlerini yansıtan mimarileri ve kent hafızasıyla bütünleşen tanıklıklarıyla bir miras öğesi olarak günümüzde değerlerini korumaya devam ediyor. Türkiye’de varlığını sürdüren en eski depolama tesislerinden biri olan Çubuklu Silolar, zamanla kolektif belleğin bir parçası haline gelerek endüstri mirasımızın önemli örnekleri arasında yer aldı. İşlevlerini yitirdikten sonra ise kaderine terk edilen Çubuklu Silolar, İBB Miras tarafından evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda hayata geçirilen restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından 2024 yılında Boğaz’ın yeni kültür sanat ve yaşam odağı olarak İstanbul’a kazandırıldı.