Beril Khalaf Interiors’a “Honorable Mention” Ödülü
Etkileyici ve benzersiz tasarımıyla dikkat çeken GKT Bodrum Evi, mimari ve iç mimari kategorilerde dünyanın en iyi projelerinin yarıştığı Los Angeles merkezli International Design Awards (IDA) 2021’de “Residential” kategorisinde Honorable Mention ödülünün sahibi oldu.
New York ve İstanbul merkezli ofislerinde konut, ofis ve ticari alanlar başta olmak üzere geniş bir yelpazede iç mimari proje tasarımı ve uygulama işleri yapan Beril Khalaf Interiors, Los Angeles merkezli International Design Awards (IDA) 2021’de “Residential” kategorisinde “Honorable Mention” ödülüne layık görüldü. Mimari, İç Mimari, Ürün Tasarımı, Grafik Tasarım ve Moda Tasarımı alanlarında dünyanın en iyi tasarım vizyonerlerini tanımak, kutlamak ve teşvik etmek amacıyla bu yıl 16. kez düzenlenen IDA 2021 her yıl dünyanın farklı köşelerinden yapılan çok sayıda başvuruyu, ilgili alanlarda saygınlığı ile tanınan uluslararası jüri heyeti aracılığı ile değerlendiriyor.
Bodrum’un Yalıkavak mevkiinde yer alan yaklaşık dört dönümlük bir arazi üzerine konumlanmış 470 metrekarelik bir oturuma sahip olan GKT Bodrum Evi, sete oturan üç katlı taşla kaplı bir yapı olarak yaklaşık 13 yıl önce inşa edilmiş. Sadece Bodrum’da bulunan lokal bir taş olan ‘’Çilek Taşı’’ ile inşa edilen yapının girişinde bir de müştemilat alanı bulunuyor.
GKT Bodrum Evi’nin giriş katındaki salon ve en üst katta bulunan ebeveyn odasının tonoz ve yüksek tavana sahip olması, evde huzur ve sakinlik veren bir atmosfer sağlamış. Yine giriş katta konumlanan açık mutfak ve salona 30 metrekarelik Bodrum’un eşsiz deniz manzarasını gören bir teras eşlik etmiş. Terasta yaz gecelerinin hafif esintisinde açık havada izleyebileceğiniz filmlerin yanı sıra bahar ve ya kış aylarında da manzaranın tadını çıkarabilmek adına, oturma düzeninin tam ortasına konumlandırılmış bir odun şöminesi yerleştirilmiş. Salon kısmının önünde yer alan diğer teras ise pergola ile kapalı olarak tasarlanıp yaz kış kullanım için konforlu ve elverişli hale getirilmiş.
Evin en alt katına ise iki adet çocuk odası ve iki adet misafir odası konumlandırılmış. Bu kattaki çocuk odalarının yapının alt kotundaki bahçe ve meyve ağaçlarının bulunduğu ekim-dikim alanına bağlantısı sağlanmış. Yine çocukların deneyimleyebilmesi ve doğa ile iç içe büyüyebilmeleri adına evin girişindeki müştemilat kısmının arkasına bir kümes alanı inşa edilmiş.
Yapının bulunduğu arazinin bir yamaçta konumlanması sebebiyle farklı kotlarda farklı konseptlerde oturma alanları tasarlanmış. Bir noktada havuz başında güneşten tam anlamı ile faydalanabilirken aynı saat dilimi içerisinde zeytin ağaçlarının serin gölgesi altında yer alan oturma alanında vakit geçirilebilecek bölümler yaratılmış.
GKT Bodrum Evi’nde, bulunduğu arazinin elverişli olması ve ev sahibinin doğaya duyarlılığı sebebiyle solar sistem kullanılarak tüm elektrik giderlerinin güneş enerjisi ile elde edilebilmesi sağlanmış. Sürdürülebilirlik ve kullanım kolaylığı düşünülerek zeminde mikro beton uygulaması yapılmış ve duvarlar için dekoratif sıva tercih edilmiş. Yapının geleneksel mimarisinin sağlamlığından ve kompaktlığından yararlanılarak yüksek yalıtım katmanı, ısı geçirmez camlar ve mimaride açılan bazı yırtıklarla gün ışığından tam performans faydalanılmış.
International Design Awards (IDA) 2021’de ‘’Residential’’ kategorisinde ‘’Honorable Mention’’ ödülünün sahibi olan GKT Bodrum Evi’nde ferah ve açık alanlar yaratılarak huzurlu ve sakin bir atmosfer yaratmak hedeflenmiş.