BEEAH Merkez Ofisi

Mimari Tasarım
Zaha Hadid Architects (ZHA)

Tasarım Ekibi
Gerry Cruz, Drew Merkle, Yuxi Fu, Xiaosheng Li, Edward Luckmann, Eleni Mente, Kwanphil Cho, Mu Ren, Harry Ibbs, Mostafa El Sayed, Suryansh Chandra, Thomas Jensen, Alexandra Fisher, Spyridon Kaprinis, John Randle, Bechara Malkoun, Reda Kessanti, Carolina Lopez-Blanco, Matthew Johnston, Sabrina Sayed, Zohra Rougab, Carl Khourey, Anas Younes, Lauren Barclay, Mubarak Al Fahim

Mimari Proje Ekibi
Gerry Cruz, Drew Merkle, John Simpson, Matthew Le Grice, Maria Chaparro, Frenji Koshy, Leo Alves, Erwan Gallou, Vivian Pashiali, Alia Zayani, Alessandra Lazzoni, Dennis Brezina, Eider Fernandez-Eibar, Rasha Al-Shami, Ben Kikkawa, Maria Vergopoulou-Efstathiou, Haohao Chen

İşveren
Al Futtaim Construction [Dubai]

Ana Yüklenici 

Gardiner & Theobald [London]

Statik Projesi
Buro Happold [London]

Aydınlatma Tasarımı
Atelier Ten [London]

Peyzaj Tasarımı

Francis Landscape

İklimlendirme Projesi
Atelier Ten [London]

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
93.000 m2

Fotoğraflar
Hufton+Crow

Zaha Hadid Architects imzalı BEEAH Merkez Ofisi, teknolojinin sürdürülebilir etkiyi nasıl ölçeklendirebileceğini ve bununla yarının akıllı, sürdürülebilir şehirleri için nasıl bir gelecek planı tasarlanabileceğini gösteriyor.

2013 uluslararası tasarım yarışması sonucunda Zaha Hadid Architects, BEEAH grup tarafından yeni nesil teknolojilerle entegre, çalışanların rahatlığı ve işbirliğini destekleyen bir yapı tasarlamaları için görevlendirilmişti. 30 Mart 2022’de açılan BEEAH Grup’un Sharjah, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yeni yönetim ve idari merkezi, yeni nesil teknolojilerle donatılan, güneş enerjisi sistemleriyle güçlendirilen ve LEED Platin sertifikasına sahip olup Zaha Hadid Architects tarafından sıfır emisyon vaadiyle tasarlandı. Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme stratejilerine yönelik bir misyonu olan BEEAH Group, atık yönetimi, geri dönüşüm, temiz enerji, çevre danışmanlığı, eğitim ve yeşil hareketliliği içeren altı ana sektörde çalışıyor. Bu ilkeleri somutlaştıran genel merkezin tasarımı, yerel iklim koşullarını optimize etmek üzere şekillendirilmiş bir dizi birbirine bağlı “kum tepesi “ ile çevresine cevap veriyor. Sharjah’ın Al Sajaa Çölü’nden ilham alan tasarım, hakim rüzgarlar ile şekillenen çevredeki manzarayı, kesiştiğinde dışbükey hale gelen içbükey kum tepeleri ve sırtlar şeklinde yansıtıyor. Genel merkez, Sharjah ve dünya çapında yeniliklere öncülük etmeye devam ederken, BEEAH grubunun, geleceğin kritik sektörlerine çeşitlenmesi için bir operasyon üssü oluşturmayı amaçlıyor. BEEAH, yeni genel merkezi ile teknolojinin sürdürülebilir etkiyi nasıl ölçeklendirebileceğini ve bunun yarının akıllı, sürdürülebilir şehirleri için nasıl bir gelecek planı olabileceğini gösteriyor. Yapı güçlü çöl güneşine maruz kaldığından cam miktarı sınırlandırılırken, tüm iç mekanlarda gün ışığı derecelendirilmiş ve aynı zamanda kullanıcılarının manzaradan faydalanabilmesi hedeflenmiş. Yapıda idari bölge ile kamu ve yönetim departmanlarını barındıran iki ana “kum tepesi” merkezi avlu aracılığıyla birbirine bağlanmış.

Ziyaretçiler, genel merkeze doğal havalandırmayı daha da artıran ve gün ışığının binaya girmesine izin veren 15 metre yüksekliğindeki kubbenin altından yapıya giriş yapıyorlar. Merkez avluya ve açık plan ofise ek olarak, yapıda akıllı toplantı odaları, ziyaretçi merkezi ve bir oditoryum bulunuyor. 9.000 metrekarelik BEEAH Genel Merkezi, yerelden tedarik edilen malzemeler, sıfır emisyon ve minimum enerji tüketimi ile LEED Platin standartlarında sürdürülebilirliği mümkün kılmak için geleceğe yönelik teknolojilerle donatılmış. Cam takviyeli fiber paneller güneş enerjisinden yararlanırken, levhalar ve cam soğutma optimum konfor için iç sıcaklıkları düzenliyor. Su arıtma sistemleri, tüketimi en aza indirmek için atık suyu filtreliyor. Güneş enerjisi çiftliği ise binanın enerji talebini gece gündüz karşılamak için Tesla pil paketlerini şarj ediyor. Çalışan deneyimi, akıllı toplantı odaları ve günlük görevleri otomatikleştiren bir uygulama içerirken binanın akıllı yönetim sistemi, doluluk oranı ve günün saatine bağlı olarak aydınlatmayı ve sıcaklığı otomatik olarak ayarlıyor. Çalışma ve toplantı odaları uzak ve karma çalışma senaryoları için eş zamanlı hizmet verebilecek şekilde tasarlanmış.