Batard Bomonti
Künye
İç Mimari Tasarım: URBANJOBS
Proje Yeri: Bomonti, İstanbul
Aydınlatma Tasarımı: ONOFF Lighting Design & Consultancy
Uygulama: URBANJOBS
Fotoğraflar: Emre Dörter/Studio Rino
İstanbulluların ilgisini üzerine toplayan Bomonti, açılan birçok mekân ile farklı zevklere hitap eden ve adeta yaşayan bir semt. Bölgenin en popüler mekânlarından biri olan Batard Bomonti ise farklı tasarımı, şık ruhu ve bohem stili sayesinde kolayca aradan sıyrılıyor. Barındırdığı özgün detaylarda ve bütünsel tasarım yaklaşımında URBANJOBS imzasını hissettiren iç mekân, ziyaretçilerini şehrin çok kültürlü yapısında ufak bir gezintiye çıkarıyor.
İç mimar ve tasarımcı Murat Dede tarafından kurulan iç mimari, ürün tasarımı üzerine projeler üretmekte olan URBANJOBS, son zamanların popüler noktalarından biri olan Batard Bomonti’nin iç mekân tasarımına imza attı. “Yaşanmışlık hissi”nin kurguda ön plana çıkarıldığı mekân, özgün detaylar ile şıklığın yakalandığı, ancak genelinde bohem havanın hâkim olduğu artizan bir tasarıma sahip. Yalın ancak bir o kadar da dinamik bir atmosferin yaratıldığı iç mekân, URBANJOBS’un bütünsel tasarım yaklaşımını yansıtıyor.
Tasarımın çıkış noktası, mekân kurgusunda “yaşanmışlık hissi”nin yalın bir şıklık ile ön plana çıkarılması olmuş. İçeri girildiğinde yeni yapılmış hissi vermeyen, sanki yıllardan beri orada var olan bir mekân gibi kurgulanan Batard Bomonti’nin, içerisinde Fransız etkilerini barındıran, aynı zamanda da modern bir mekân olması gerekliliği de tasarım sürecinde göz önünde bulundurulan kriterlerden. Müşteri profili analiz edilip o bölgede ikamet eden kişiler belirlenerek; Batard Bomonti’nin insanların rahatça gelip eğlenebileceği, vakit geçirebileceği lokal bir pub olması hedeflenmiş. Tasarımın karakterini belirleyen unsur ise URBANJOBS tarafından benimsenen “tasarımların tamamen özgün olması” mottosu olmuş. Sosyal medya içeriklerinin çok öne geçmesiyle beraber kopyalamaların da hızlı arttığı tasarım hırsızlığına karşı bir duruşla bütün detaylar URBANJOBS tarafından özgün bir yaklaşımla üretilmiş.
Genel olarak bohem, ama bohemliğin içerisinde şık bir görüntünün de hedeflendiği iç mekân tasarımında, büyük raf ünitelerini ve detayları, tasarıma meraklı insanların ilgisini çekecek şekilde planlamak tasarım ekibinin önceliği olmuş. Ufak detayların mekânın genel ambiyansını büyük ölçüde etkilediği bilinciyle hareket eden URBANJOBS’ın bütünsel tasarım yaklaşımı doğrultusunda mekân tasarımında dikkat etmiş olduğu farklı kriterler de mevcut. Örneğin; kapı menteşelerinde yapılan küçük oynamalar ile kapının bir piston engeli olmadan serbestçe açılır ve kapanır hale getirilmesi, tek bir adımla mekâna daha rahat bir atmosfer kazandırmış.
“Overdesign” yapılmış bir görünümden kaçınan tasarım ekibi, özgün detaylar barındıran, iyi bir kurgunun yaratıldığı bir mekân hedefi ile artizan bir tasarım ortaya koymuş. Tasarım ekibinin göz önünde bulundurduğu bir diğer faktör de mekân deneyiminin daha üst noktalara taşınması olmuş ve bu doğrultuda minimize edilen şık detaylarla istenen ambiyans yaratılmış. Her köşesinden tekrar bakılarak bütüncül bir yaklaşımla ele alınan tasarımda mekân dekonstrüktif bakış açısıyla tamamen bölünerek, komponentlerine ayrılmış ve tekrar birleştirilmiş. Böylece tavan, duvar, zemin ve bütün mobilyalar önce gözde dağılıyor ve sonrasında tekrar birleştirildiğinde ise doğru bir bütünlüğe kavuşmuş oluyor.
Batard Bomonti’nin bir başka ayrıştırıcı özelliği ise tasarımdaki yaşanmışlık hissinin yemeklerle ve içki servisleriyle de desteklenmiş olması. Deneyimin oluşabilmesi için tasarımın beş duyuya da hitap etmesi gerekliliği nedeniyle iç mekânda her bir duyuya ayrı ayrı dokunmaya çalışılmış.