Baksı Müzesi Ütopya Atölyeleri | Çok Seçenekli Bir Yaratma Yolculuğu

Bu yaz ikincisi düzenlenen Ütopya Atölyeleri, Baksı Müzesi’nin yeşerdiği topraklarda bölgenin kendine özgü kültürü ve çağdaş sanatların birlikteliğiyle, Temmuz-Ağustos ayları arasında, Osman Dinç, Seçkin Pirim, Ali Kazma, Nancy Atakan, Mehmet Kavukçu, Yeşim Akdeniz, Ahmet Yiğider gibi usta sanatçılar tarafından gerçekleştirilecek.

Ütopya Atölyeleri, sanat yolculuğuna adım atmak isteyen öğrencileri ve farklı yaşlardan katılımcıları deneyimli sanatçılarla buluşturuyor. Baksı Müzesi’nin etkileyici atmosferinde bu yaz ikincisi gerçekleşecek “Ütopya Atölyeleri”, bölgenin özgün kültürü ile çağdaş sanatı farklı yaş gruplarından katılımcılarla bir araya getiriyor.

Temmuz ve Ağustos aylarında birer haftalık sürelerde düzenlenecek atölyelerde, Osman Dinç, Seçkin Pirim, Ali Kazma, Mehmet Kavukçu, Nancy Atakan, Yeşim Akdeniz ve Ahmet Yiğider gibi usta sanatçıların rehberliğinde katılımcılar eşsiz bir keşfe çıkacak. Atölyeler, Baksı doğasına dokunan, onu yaşayan ve gözlemleyen, bilgi ve deneyimler edinerek yeni eserlerin üretildiği bir süreci yaşamak amacıyla planlandı.

Atölyeler, katılımcılara çağdaş sanatın yenilikçi yönlerini keşfetme fırsatı sunarken, malzeme kullanımı ve deneysel yaklaşımlarla dolu, pratik uygulamaların ön planda olduğu bir deneyim vadediyor. Sanat felsefesiyle ve eserlerin derinliklerine inerek toplumsal ve kültürel meselelere duyarlılık kazandırmayı, katılımcıların eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Eski adıyla “Baksı”, bugünkü adıyla “Bayraktar” köyünde yükselen sıradışı Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer veriyor. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın hayali olarak 2000 yılında filizlendi. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı kuruldu. Müze, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü.

Sanatçı Atölyeleri

Osman Dinç (1 Temmuz-5 Temmuz), Christian Bonnefoi ve Erdal Duman ile birlikte
Seçkin Pirim (8 Temmuz-12 Temmuz)
Yeşim Akdeniz ve Kunstakademie Düsseldorf (15 Temmuz-21 Temmuz )
Mehmet Kavukçu (22 Temmuz – 26 Temmuz)
Ali Kazma (29 Temmuz – 02 Ağustos )
Nancy Atakan (05 Ağustos – 09 Ağustos )
Ahmet Yiğider (12 Ağustos – 16 Ağustos)

Katılım Koşulları

Eğitim programlarına katılım ücretsiz olarak gerçekleşecek. Katılımcılar konaklama ve yemek gibi ihtiyaçlarını ücret karşılığında müzede karşılayabilirler veya alternatif bir tercihte bulunabilirler. (Konaklama ve diğer giderler için lütfen  iletişime geçiniz.)
Başvuru tarihleri her atölyenin başlangıç tarihinden 15 gun önce bitiyor. Her atölye kontenjanı 10 kişi ile sınırlı.
Programa deprem bölgesinde yaşayan veya depremden etkilenen lisans ve yüksek lisans öğrencileri için burslu katılım imkanı sağlanıyor.

Lisans ve Yüksek lisans Öğrencileri İçin Burslu Katılım Koşulları
Ütopya Atölyelerine deprem bölgesinde yaşayan veya depremden etkilenen lisans ve yüksek lisans öğrencileri burslu olarak katılma imkanına sahip. Bursiyerlerin konaklama ve yeme içme giderleri Baksı Vakfı tarafından karşılanacak.

Ütopya Atölyelerine bursiyer olarak katılmak isteyen öğrencilerin en geç 1 Haziran tarihine kadar başvurularını tamamlamaları bekleniyor.

Başvuru Gereklilikleri

  1. En az 10, en fazla 20 eser içeren, pdf formatında yüklenmiş portfolyo.
  2. 1 sayfayı geçmeyecek uzunlukla özgeçmiş.
  3. 150 kelimeyi geçmeyecek bir referans mektubu.

Atölyeye başvurmak için başvuru formunu doldurabilirsiniz.