ASI Reisen Merkez Ofisi

Mimari Tasarım
Snøhetta

Proje Yeri
Natters, Avusturya

Strüktür Mühendisliği
Tragwerkspartner, Innsbruck

Tamamlanma Tarihi
2019

Proje Alanı
1.548 m²

Fotoğraflar
Christian Flatscher

Snøhetta ve ASI Reisen çalışanlarının iş birliğiyle, doğa ile insanın ortak yaşamından esinlenerek tasarlanan ve çevresel ayak izini düşüren çeşitli çözümleri içeren ASI Reisen Merkez Ofisi, kullanıcılarına keyifli çalışma mekanları sunuyor.

Avusturya Natters’de yer alan uluslararası trekking ve seyahat şirketi ASI Reisen’ın yeni merkez ofisi, şirketin çalışma kültürü yansıtmak hedefiyle, ASI Reisen çalışanları ve Snøhetta iş birliğiyle tasarlanmış.

Yemyeşil bir dış cepheyle çevrili olan dört katlı yapı için, malzeme kullanımını optimize etmek ve esnek ofis mekanları üretmek amacıyla ahşap konstrüksiyon tercih edilmiş. Yapının bodrum katı ve bina çekirdeğinde betonarme; cephe, pencere, zemin ve akustik panellerde ise ahşap malzeme kullanılmış. Tasarımda yüksek ve düşük teknolojili sürdürülebilir çözümlerle enerji verimliliği sağlanmış.

Asılı bir metal çerçeve üzerinde büyüyen sarmaşıklardan oluşan “yeşil perde”, ahşap cepheyi kaplayarak, binanın çevresindeki orman ile uyumunu artırıyor. 17 farklı sıcak hava tipiyle uyumlu  yeşil perde, aynı zamanda cam yüzeyleri gölgelendirerek güneş kırıcı görevi görüyor. 118 sarmaşıktan oluşan bu tampon bölge, yıl boyunca cephenin görünümünü değiştirerek yapının mevsimsel ısı yalıtım ihtiyacını karşılıyor.

Yapının cephesinde “Yakisugi” olarak bilinen su geçirmez, dayanıklı ve boyamaya gerek kalmadan böceklere karşı koruma sağlayan geleneksel bir Japon ahşap koruma tekniği kullanılırken çatıdan gelen yağmur suyu bir yer altı sarnıcında toplanarak cephedeki ve bahçedeki bitkiler için bir su kaynağı oluşturuyor.

ASI Reisen’in 65 çalışanı için tasarlan yapı, galerileri, bireysel ve ortak çalışma alanlarının geniş, açık ve esnek şekilde tasarlanmasıyla gelecekteki ihtiyaçlara da yanıt vermeyi amaçlıyor. Geniş cam yüzeyler, yapının çevresindeki dağ ve ormanın panoramik manzarasıyla bütünleşmesini sağlarken, düşey sirkülasyonu sağlayan geniş merdiven ve iki kat yüksekliğindeki fuaye, ziyaretçiler için ferah ve samimi bir alan oluşturuyor.

Yapının iç kısmında ana malzeme olarak ahşabın kullanılmasıyla aydınlık ve davetkar bir atmosfer yaratmak amaçlanmış. Toplantı odalarına, dinlenme odası, kafeterya, duşlar ve soyunma odaları gibi alanların dahil edilmesiyle kullanıcıların konforu ön planda tutulmuş.

Bina, ters çevrilebilir bir hava-su ısı pompası sistemini içeren yerden ısıtma sistemine sahip. Oda sıcaklığını, nemi, karbondioksiti ve rüzgarı ölçen sensörler, termal asansör ve rüzgar basıncı koşulları kullanılarak temiz hava sirküle ediliyor. Yapının çatısındaki PV panellerle üretilen elektrik, binanın elektrik tüketimini kısmen karşılıyor.