Aramness Gir Safari Evleri

Mimari Tasarım
Nicholas Plewman Architects & Associates

İç Mimari Tasarım
Fox Browne Creative

Proje Yeri
Gujarat, Hindistan

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
5630 m²

Fotoğraflar
Dook Photography

Nicholas Plewman Architects imzalı Aramness Gir Safari Evleri, Hindistan’ın Gujarat kentindeki Ulusal Park’ın eteklerinde kullanıcılarına doğa ile iç içe mekansal deneyimler sunuyor.

Aramness Gir Safari Evleri’nin bulunduğu arsa, tamamen çorak, ağaçlar, çalılar, yaban hayatı ve binalardan yoksun bir çiftlikmiş. Yapı, komşu köylerle mimari anlamda bağlantılı olacak şekilde planlanmış. İnsanlarla diğer canlıların binlerce yıldır bu köylerde barış içinde bir arada olması, tasarıma ilham kaynağı olmuş. Bu ilham, oldukça karışık bir yerel dil ortaya çıkarmış. Eskimiş Arnavut kaldırımlı ara sokaklar, yerelde “kothis” olarak bilinen evler, diğer binaları birbirine bağlayan köprüler, yapının ana planını şekillendirmiş. Evin giriş kapısının ötesinde, hayvancılık ve ev işleri için günlük yaşamın ortaya çıktığı gizli bir avlu tasarlanmış. Arsanın ve yapının, vahşi yaşam duygusu yaratırken aynı zamanda işleyen bir çiftlik olarak bütünlüğünü koruması gerekiyormuş. Aramness Gir Safari Evleri, tik ağacı ormanı ile milli parkın arasında on yıllardır buradaymış gibi hissettirmeyi hedeflerken, alanın büyüklüğü ve arazinin eğimi, evlerin doğal köy evleriyle bütünleşmesine izin vermiş. “Kothis”in düzeni, bir dizi dolambaçlı caddeyi çevreleyen gelişigüzel bir düzenlemeyle, tasarım referansını doğrudan yakındaki köylerden almış.

Çift katlı yapılar, kumtaşı, kireçtaşı, plantasyon tik ağacı ve sıva gibi yerel kaynaklı ve el yapımı malzemelerin bir araya getirildiği köylerdekilere benzer bir yerel dili takip etmiş. Evlerin serin üst katlarında bulunan geleneksel verandası, küçük yüzme havuzu otantik Hint verandalarından ve havuzlarından ilham almış. Karakteristik çıngıraklı su özelliğine sahip avlu, evlerin merkezine yerleştirilmiş.

Yapılaırn iç mekan tasarımı, konuklara yer duygusu ve lüksü hissettirirken sofistike ve sade mekanlar yaratmaya odaklanmış. Kireçtaşı kaplama, geleneksel alçı sıva, kalıplı terrazzo, Hint tik ağacı, kumtaşı ve mermer gibi yerel malzemeler kullanılmış.  Renk paleti de yereldeki renklere göre şekillenmiş. Gujarat’ın “charpoys” (gündüz yatakları), kumaş baskı blokları, geri kazanılmış el oyması ahşap kapılar, Gujarati çeyiz sandıkları gibi ikonik gündelik unsurlarının  her biri tasarım öğesi haline getirilmiş. El oyması kumtaşı jali perdeler desenlerini, çevredeki ormandaki kurutulmuş sal yapraklarının deliklerinden almış. Arsa üzerinde mümkün olan her yerde doğal orman ve çayır bahçeleri canlandırılmış ve misafir alanları bölgenin doğal yaşam alanı ile birleştirilerek yapılı çevrenin, arazinin orijinal kullanımına saygı göstermesine dikkat edilmiş.