Akasya A15 Ofis
Künye
İç Mekan Tasarımı
THECATWORK
Proje Yeri
Acıbadem, İstanbul
Tasarım Ekibi
Büşra Koçak, Berk Arinç
Uygulama Ekibi
Büşra Koçak, Berk Arinç, Kübra Fatoğlu Aksüt, Güliz Damla Çınar, Furkan Güncan
Ana Yüklenici
ARNC
Tamamlanma Tarihi
2021
Toplam İnşaat Alanı
350 m2
Fotoğraflar
Gürkan Akay
THECATWORK, Akasya A15 Ofis projesindeki ışık, malzeme ve yerleşim kararları ile, kullanıcısına, tek bakışta algılanabilecek süreklilikte ve etkileyici şeffaflıkta bir mekansal deneyim sunuyor.
İstanbul Anadolu Yakası’nın ana ulaşım arterlerinin önemli bir kesişim noktasında konumlanan “Akasya Alışveriş ve İş Merkezi”nde bulunan ofis alanı; bu çok katlı, eğrisel plan tipolojisine sahip, saydam cepheli plaza yapısının formsal getirileri ile kullanıcı talepleri birlikte değerlendirilerek, yeni ihtiyaçlar doğrultusunda, bir hukuk bürosu için tasarlanmış.
Bulunduğu katın yarısı büyüklüğündeki, merkezi girişli ofis planı; karşılama ve toplantı birimleri merkeze konumlandırılarak, bir kolu lounge alanı ve teras ile sonlanan çalışma ve servis alanlarına, diğer kolu ise yönetim mahallerine uzanacak şekilde, kullanıcıları herhangi bir yapısal sınır oluşturmadan yönlendirerek sepere etmeyi planlamış. Temelde, ofis birimleri ve servis alanları olarak ikiye ayrılan fonksiyonların, servis alanı dışında kalan çalışma ve sirkülasyon alanlarının içinde yer alacak, sayıca fazla bölüntülenmesi istenen çalışma birimlerinin, birbirinden bağımsız olup aynı zamanda birbiriyle ve çevresiyle olan ilişkisinin sağlanması için tek bir hacim gibi davranması amacıyla; ışığın katedebilirliğinden faydalanılmış. Cephe boyunca yerleştirilen eğrisel, saydam, bağımsız çalışma modülleri; ışığın, ofis boyunca yatayda kesintisiz devam ederek saydam modülleri birbirine bağlayan sirkülasyon hattına nüfuz etmesine olanak sağlıyor. Bu sayede; iç-dış ilişkisinin kuvvetlendirildiği tek bir hacim altında, akustik ihtiyaçların da sağlanabileceği birbirinden bağımsız ancak ilişkili modüller tasarlanabilmiş. Bu hacimden arta kalan servis alanları ise, yatay koridorla irtibatlı şekilde, çekirdeğe yakın opak birimler olarak konumlandırılmış.
Tasarımda öncelenen, doğal ve sürekli olma hallerini vurgulayacak malzeme ve renk seçimleri; tüm sirkülasyon alanlarında kullanılan tek tip mermer, modüllerin şeffaflığını sağlayan cam bölücüler ve zeminde, duvarda, tavanda yer alan farklı doku ve renkteki ahşap paneller ile sağlanmış. Kullanılan bu üç temel malzemeye ek olarak, tasarımın formunu öne çıkaracak yapay ışık hatları ile peyzaj kullanımı tercih edilmiş.
Tüm bu kararlar neticesinde, farklı fonksiyonlara ayrılmış olsa da, ışık, malzeme ve yerleşim kararları ile birlikte; kullanıcısına, tek bakışta algılanabilecek süreklilikte ve etkileyici şeffaflıkta bir deneyim sunan bir ofis hayata geçirilmiş.