A602
Künye
İç Mimari Tasarım
theCATwork, ARNC Mimarlık
İşveren
Abdurrahman Şahin
İş birlikçiler
Berk Arinç, Ufuk Polat
Tamamlanma tarihi
2018
Alan
300 m2
Fotoğraflar
Alp Eren (Altkat Photography)
theCATwork ve ARNC Mimarlık tasarımı A602’de, mekanların karakterlerini, üzerine eklemlenecek ürünlerden çok, alınan yapısal kararlarla oluşturulan değişikliklerin yansımalarının oluşturması amaçlanmış.
Tuzla’nın Tepeören bölgesinde, 90’lı yıllarda hafif çelik konstrüksiyonla üretilmiş olan yaklaşık 100 müstakil konut yapısından oluşan bir komplekste bulunan A602’de, öncelikle kullanıcı taleplerine bağlı olarak yapının işleyiş şeması ve iç mimari tasarımı üzerinde çalışılmış. Konut içerisindeki mevcut fonksiyonların düzensiz ve yetersiz olmasından dolayı, yapının tüm planlaması üzerine yeniden düşünülerek öncelikle zemin katta bulunan mutfak biriminin yeri değiştirilmiş ve hem salon birimi ile bağlantısını sağlamak hem de yemek bölümlerini konumlandırmak amacıyla yanına saydam bir kütle eklemesi yapılmış. Mevcut salon biriminin yatayda büyüyen formunun yemek bölümü ile ilişkilenen yaklaşık 2 kat yüksekliğindeki oturma bölümü, platform ile yükseltildikten sonra şömine ile ayrıştırılarak mekanların tanımlanması amaçlanmış. Oturma bölümünün, üst kattaki yeni oda bölümlenmeleri ile birlikte ortaya çıkartılan sofa alanı ile görsel bağlantısının sağlanması amacıyla, galeri boşluğunda bir asma kat yaratılarak sofa alanı da buraya konumlandırılmış. Bu sayede üst kattaki ortak alanlara doğal ışık alınarak, alt-üst ilişkisinin kuvvetlendirilmesi amaçlanmış. Salon biriminin önünde devam eden kapalı verandadan dolayı ortaya çıkan doğal ışık sorunu da veranda-salon birleşiminde açılan skylight’lar ile çözümlenmiş. Verandanın bir kısmı salon ile bağlantılı olarak kapanıp açılabilen bir sistem olarak tasarlanırken diğer kısmı bahçe ile bağlantılı olacak şekilde tamamen açık olarak ele alınmış. Ayrıca verandanın açık olarak düzenlenen bu bölümüne de barbekü yerleştirilmiş.
Yapının mevcut durumu üzerinden yapılan mimari çalışmalar ile öncelikle işleve yönelik radikal kararlar alınarak yapısal değişiklikler uygulanmış. Mekanların karakterlerini, üzerine eklemlenecek ürünlerden çok, alınan yapısal kararlarla oluşturulan değişikliklerin yansımalarının oluşturması amaçlanmış. Bu nedenle iç mekandaki malzeme seçimleri ve uyumları daha çok bu kararın ön planda tutulması amacıyla yapılmış. Zamansız mekanlar yaratma hedefiyle yola çıkarak yapılan malzeme seçimleri projenin öncelikli olarak ele aldığı konu olmuş.