stajİstanbul 2024 | İstanbul ve Güncel Mimarlık Pratikleri

İstanbul dışında eğitim gören mimarlık öğrencilerinin İstanbul’daki güncel mimarlık ortamına dahil olabilmesi ve meslek hakkında vizyonlarının genişlemesi için düzenlenen MimED stajİstanbula son başvuru tarihi 26 Temmuz olarak belirlendi.

MimED stajİstanbul, mimarlık bölümü öğrencilerinin İstanbul’da çeşitli mimarlık ortamlarını deneyimleyerek geniş bir vizyon kazanabilmeleri için tasarlanmış 10 günlük bir staj programı sunuyor. Program, katılımcıların profesyonel ağlarını genişletebilmelerine, güncel teknolojileri ve trendleri yakından takip edebilmelerine olanak sağlamayı amaçlıyor. 2012 ve 2017 yıllarında ilk iki serisi düzenlenmiş olan programın, üçüncüsü 3-14 Eylül 2024 tarihleri arasında, “İstanbul ve Güncel Mimarlık Pratikleri” temasıyla yürütülecek.

“İstanbul ve Güncel Mimarlık Pratikleri” ile hedeflenen, İstanbul’daki mimarların güncel olarak yaptıkları üretimlere ve mimarlık disiplininde devam etmekte olan tartışmalara dikkat çekebilmek. Temelde, katılımcıların mezuniyetleri sonrasında bir mimar olarak hangi alanlarda, nasıl var olabileceğine dair vizyonlarını geliştirebilme niyeti barındırıyor. Alanında uzman mimarlar, akademisyenler ve sektördeki diğer profesyoneller eşliğinde yürütülecek seminer, panel, yuvarlak masa sohbetleri,  alan gezileri, atölye çalışmaları, hackathon gibi etkinlikler ile “mimarın çeşitli rollerinin” ve “İstanbul’daki güncel mimarlık pratiklerinin” keşfedilmesi amaçlanıyor.

Programda neler, kimler, nereler var?
Katılımcılar; alanında uzman profesyonellerin kendi çalışma mekanlarında düzenleyeceği seminerler ile, bu profesyonellerin deneyimlerinden öğrenme ve İstanbul’un mimarları ile bir iletişim ağı oluşturma fırsatı bulacaklar. Projeleri yerinde incelemek için düzenlenen alan gezileriyle, tasarımdan üretime geçiş süreçlerini ve güncel üretim teknolojilerini analiz edebilecekler. Akademisyenler yürütücülüğünde düzenlenecek paneller ve yuvarlak masa sohbetleri ile konuşulan konu başlıklarını interaktif bir ortamda tartışabilme ve fikir üretebilme imkanı bulacaklar. Programın sonunda yer alan “hackathon”, fikir yarışması ise kolektif bir ortamda fikir üretebilme deneyimi kazanmak ve yarışma kültürünü benimsetebilmek üzere tasarlanmış. Hackathon’da projeler MimED jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek ve kazanan grup için bir ödül töreni düzenlenecek.

Etkinlik düzenleyecek isimler:
Arzu Erdem, Atilla Dikbaş, Ayhan Usta, Betül Uçkan, Bilgi Üniversitesi Mimarlık (Şebnem Yalınay Çinici, Fulya Akipek, Tuğrul Yazar, Gamze Gündüz, Oğulcan Üneşi, Rahman Çelebi), Büşra Cantürk, Deniz Aslan, Ecem Altıntaş, Esra Kahveci, Funda Uz, Gözde Betülay Yorulmaz, Gülhan Benli, Gülsün Tanyeli, Gürkan Güney, Jeyan Ülkü Mimarlık (Jeyan Ülkü, Kültür Yıldız), Levent Arıdağ, MAA – Melike Altınışık Architects (Melike Altınışık), NSMH- Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri (Nevzat Sayın), Nous Mimarlık (Sıddık Güvendi, Cihan Sevindik), SO? Mimarlık ve Fikriyat (Sevince Bayrak, Oral Göktaş), Orkun Özüer, Ortak Akıl-Antakya Platformu (Ece Ceylan Baba, Şerif Süveydan), Özlem Aydın, Sevim Aslan, TA_ Tabanlıoğlu Mimarlık, TAGO Mimarlık (Gökhan Aktan Altuğ), Uğur Tanyeli, Yalın Mimarlık (Ömer Selçuk Baz), Yıldız Salman

Etkinlik düzenlenecek mekanlar*:
İTÜ Taşkışla, Tasarım Atölyesi Kadıköy-TAK, İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul, İstanbul Planlama Ajansı-İPA  Kampüs, İstanbul Medipol Üniversitesi, Müze Gazhane, Salt Galata.
*Detaylı etkinlik takvimi ilerleyen tarihlerde paylaşılacaktır.

Başvuru Koşulları ve Gereklilikler
Programa, İstanbul dışındaki kurumlarda eğitimine devam eden 2., 3. ve 4. sınıf Mimarlık öğrencileri başvurabilir. Staj programı kapsamında düzenlenecek şantiye gezileri nedeniyle, katılımcıların bağlı bulundukları kurum tarafından sigortalarının yaptırılması gerekmektedir.

Program Tarihi: 3 – 14 Eylül 2024
Son Başvuru Tarihi: 26 Temmuz 2024
Kontenjan: 20 Kişi
Başvuru İçin Gerekenler: Portfolyo ve Niyet Mektubu
Katılım Ücreti: 1000 TL (Katılım onaylandıktan sonra gerekli bilgilendirme
yapılacaktır.)
Konaklama: stajİstanbul programı tarafından karşılanacaktır.

Başvuru linki