Dağ Evi

Mimari Tasarım
Chris van Niekerk

Proje Yeri
Cape Town, Güney Afrika

Tamamlanma Tarihi
2021

Fotoğraflar
Bureaux / Greg Cox

Chris van Niekerk tarafından tasarlanan ve Steenberg Dağları’nın yamacında konumlanan Dağ Evi, incelikli tasarımı, yerel malzeme seçimleri ve peyzaj için endemik bitki örtüsü tercihi ile topoğrafya ve çevre ile uyumlu bir konut tasarımına örnek oluşturuyor.

Cape Town, Güney Afrika’da, Steenberg Dağları’nın eteklerindeki yarı-kırsal 4000 m2’lik bir alanda yer alan Dağ Evi, ne yükseltilmiş ne de gömülmüş bir yerleşime sahip. Açık bir program tanımı yapılmış olması, yalnızca konaklama yapısı tasarlamanın kısıtlamalarına odaklanmak yerine manzaraya yönelik dikkatlice düşünülmüş bir yanıt keşfetme özgürlüğü sağlamış. Alanda, önceden yapısal olarak yeterince sağlam olmaması nedeniyle yıkılan bir yapının varlığının izleri bulunuyor. Bu nedenle, bu alanın tarihinden eski yapının silinmemesi için araziye yapılan müdahaleler sınırlı tutulmuş.

Yeni evin ana gövdesini üç parça ile tanımlanıyor, her birinin konumu ve birbiri ile olan ilişkisi kadar topoğrafya ile kurdukları ilişki de farklı. Parçaların konumlandırılışında kullanımları ve mekanların ihtiyacı olan mahremiyet miktarının yanı sıra güneş yönelimi ve hakim rüzgar yönü de rol oynamış. Bu kriterler dikkate alınarak yapılan yerleşimde, ziyaretçiyi kucaklar gibi “U” şeklinde bir yerleşim ortaya çıkmış. İlk yapı, mütevazı bir misafir yatak odası ve çalışma alanı barındırıyor; genişletilmiş bir bahçe duvarının hafifçe manzarayla birleşmesi sonucunda eğime uyum sağlıyor. Başka bir duvar, havuzun ve kademeli bir platformun kenarlarını oluşturuyor. Bu yapının üzerinde ve ona eğik duran bir beton kanopi yer alıyor. Diğer yapılarla olan rastgele gibi görünen ilişkisinde, evin arkasındaki dağların parçalanmış, geometrik kalitesine sahip kayalık zirvesinden esinlenilmiş. Güneşten ve rüzgarlardan korunmak için oluşturulmuş olan büyük bir açık hava sığınağını çevreliyor ve koruyor.

Vejetasyon, Güney Afrika’nın son zamanlarda kuraklık yaşamış bu bölgesinde tasarruflu bir çözüm olarak bölgenin yerli bitki örtüsü kullanılarak restore edilmiş ve artırılmış. Büyüyerek evi çevreleyen bitkiler, yapı ve manzarayı bir araya getiriyor, evin peyzajıyla uyum içinde olmasını sağlıyor.
Bu projenin anlamı, barınma ve konut anlayışından yola çıkılarak oluşturulmuş. Dağ Evi, hem kullanıcıyı hem de çevreyi merkeze yerleştirerek, basit ve süssüz malzemelerin kullanımına vurgu yapıyor, neredeyse bu malzemelerin çevreden alınmış olduğu hissini uyandırıyor.