Emerald Screen Pergola

Mimari Tasarım
Wutopia Lab

Proje Yeri
Bogong Adası, Wuxi, Çin

Tamamlanma Tarihi
2024

Toplam İnşaat Alanı
925 m²

Fotoğraflar
CreatAR lmages

Wutopia Lab, Bogong Adası’nda yer alan Emerald Screen Pergola ile geleneksel tasarımı çağdaş malzeme seçimi ve modern formlarla bir araya getirirken zaman içerisinde doğa ve mimari arasında gelişecek ilişkiyi tasarlamanın önemini vurguluyor. 

Wutopia Lab tarafından tasarlanan, gezen bir ejderhayı andıran Emerald Screen Pergola, Çin’in Wuxi kentindeki Bogong Adası Ekoloji Parkı’nda resmi olarak ziyarete açıldı. “Emerald Screen Pergola”, klasik Çin bahçelerinde önemli bir mimari özellik olarak karşımıza çıkıyor. Tipik olarak bambu veya ahşaptan inşa edilen yapı, çatısız koridorlar, pavilyonlar ve duvarlardan oluşuyor. Bu tasarım sadece doğayı mekanla bütünleştiren görsel bir odak oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda çiçeklerle ilişkili bir dizi kültürel etkinliğe de olanak vererek geleneksel Çin resimlerinde gösterilen önemli bir kültürel sembol haline geliyor. Ancak geçici bir yapı olması nedeniyle, klasik bahçelerin kalıntılarında çiçek kafesleri dışında diğer çoğu bölümün kaybolduğu görülüyor.

Bogong Adası’nda eskiden mor salkım ve güllerle kaplı, 1,2 kilometre uzunluğunda çelik bir kafes bulunuyormuş. Zamanla bu yapı bakımsızlıktan dolayı hasar görerek güvenli olmayan bir hal aldığından, yeniden inşasına ihtiyaç duyulmuş. Wutopia Lab, 1.2 kilometrelik mesafe boyunca duvar ve çatı yapılarının çeşitli kombinasyonlarını oluşturmak için prototip olarak tüy benzeri yaprak şeklinde bir form tercih ediyor. Bu yapılar açılan, kapanan, tek başına duran, üst üste binen ve hatta kaybolan, böylece kafes koridorun daha önceki monoton tasarımını yeniden tanımlayan birimlerden oluşuyor. Işığın zengin ve canlı etkileşimi bir “Ejderha Dansı” imgesini çağrıştırdığından yapı, “Gezgin Ejderha Benzeri Zümrüt Pergola” adını taşıyor. Koridorun yapısında çerçeve olarak yuvarlak çelik kullanılmış ve bitkilerin tırmanması için beyaza boyanmış çelik kafeslerle kaplanmış. Bitkiler yukarı doğru tırmanmadan önce, bu yapı güzel manzara içinde sisli bir görüntü oluşturuyor.

Tasarımcılar, hem koridorun hem de parkın girişi olarak hizmet vermesi için bir “çiçek pavilyonu” tasarlamaya karar vermişler. Benzer şekilde, beyaz tüy benzeri çelik kafesler katmanlar halinde bir araya getirilerek merkezi, çatısız bir yapı oluşturulmuş. Tasarımcıların ifadesiyle, bu yapı onların yarı şeffaf Pantheon’u ve tamamlanması aynı zamanda Bogong Adası Ekolojik Parkı’nın görkemli bir şekilde yeniden açılışına işaret ediyor.

İlk aşama, beyaz şeffaf “Zümrüt Pergola” ve “Çiçek Pavilyonu”nun yer aldığı mevcut aşamayken ikinci aşamada bitkiler koridora tırmanarak yeşil bir yapı oluşturacak. Üçüncü aşamada ise, çeşitli renklerde sarmaşık, yasemin, gül, hanımeli, şakayık ve morsalkımlar art arda çiçek açacak. Böylece, canlı ve gezen bir ejderhaya benzeyen yapı, doğal ortamında uçmaya hazır görünerek hayat bulacak. Bu proje, Wutopia Lab’ın geleneksel tasarımları çağdaş malzemeler ve formlar kullanarak yenilikçi bir şekilde modernize etme konusundaki kararlılığını temsil ediyor.