KOÇ Okulu Yeni Lise Binası

İç Mekan Tasarımı

PAB Mimarlık

Tasarım Ekibi 

Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım, Ünzile Batmanlar, Elif Ay, Beril Melikoğlu

İşveren 

Koç Okulu ve Vehbi Koç Vakfı

Ana Yüklenici 

ARK İnşaat

Tamamlanma Tarihi 

2022

Toplam İnşaat Alanı 

14.000  m²

Fotoğraflar 

Emre Dörter Photography, Koç Okulu, PAB Mimarlık

PAB Mimarlık’ın iç mekan tasarımını üstlendiği Koç Okulu Yeni Lise Binası, öğrenciyi merkeze koyan, yaparak öğrenmeye yönlendiren, katılımcı ve şeffaf bir öğrenim ortamının sağlanabilmesini hedefleyen fiziksel mekanlarla yenilikçi ve örnek bir model oluşturuyor.

Koç Okulu kampüsündeki yeni lise binası iç mekan organizasyonu, öğrenme-sosyalleşme ve birlikte üretme prensipleriyle, alternatif öğrenme mekanları entegre edilerek okulun gelecek vizyonuna model olacak şekilde kurgulanmış. Mimari projesi DB Mimarlık’a ait olan yapının, iç mekan konsept ve uygulama projelerini PAB Mimarlık üstlendi. Yenilikçi eğitim stratejileri konusunda uzman Amerikalı danışman ekip Thisis180/Trung Le ile iş birliği yapılmış.

Eğitim ve mekan ilişkisi, geleceğe dönük yenilikçi bir pedagoji ile yeniden ele alınırken, öğrenciyi merkeze alan mekan kurgusu öncelikle sınıflara yansıtılıyor. Sınıfların yerini “öğrenme stüdyoları” alırken, dinamik ve esnek şekilde öğrenme eylemine imkan veren hareketli, alternatifli ve hafif mobilyalar önerilmiş. Öğrenci deneyimi, daha yenilikçi eğitim pratikleri için yeniden ele alınmış.

Eğitim alanlarının stüdyolarla kısıtlı kalmaması, tüm fiziksel çevrenin eğitim için bir kolaylaştırıcı, bir öğrenme alanı oluşturabilmesi için pek çok ortak alan oluşturulmuş. Farklı branşları bir araya getiren, proje tabanlı eğitime imkan tanıyan çok disiplinli atölyeler planlanmış. Koridorlar enformal eğitim alanlarına dönüşürken, öğrencilerin birbirinden öğrenebileceği, alternatif kullanımlara imkan tanıyan kolektif veya bireysel çalışma alanlarına yer verildi, yapının farklı noktalarında farklı ölçekte sosyalleşme ve buluşma mekanları tasarlanmış.

Zamansız bir yapı elde etmek için cephede kullanılan tuğlaya eşlik etmesi için, sıcak ve natürel bir malzeme olarak seçilen ahşap, iç mekanın ana karakterini oluşturuyor. İç mekanlardaki şeffaflık, mekanlar arası görsel süreklilik sağlarken, bir aradalığı, sinerjiyi, ilgi ve katılımı artıracak önemli kararlar arasında yer alıyor. Şeffaflık kararı ve mimari projenin de sunduğu imkanlarla dış mekandan gelen ışık koridorlara kadar süzülürken, hem dış mekan-iç mekan birlikteliği sağlanıyor; hem de okulun iç dünyasının enerjisi tüm mekanlara yansıyor.

Yenilikçi, öğrenciyi merkeze koyan, yaparak öğrenmeye yönlendiren, katılımcı ve şeffaf bir öğrenim ortamının sağlanabilmesini hedefleyen fiziksel mekanlar, eğitim modelleri ile mekan arasındaki ilişkiyi vurgulayarak eğitim politikaları açısından da yenilikçi ve örnek bir model oluşturuyor.