2024 Serpentine Pavilyonu | Archipelagic Void

Mimar Minsuk Cho tarafından 2024 Serpentine Pavilyon için tasarlanan Archipelagic Void, 27 Ekim’e kadar ziyarete açık olacak.

Mimar Minsuk Cho, 2024 Serpentine Pavilyonu için, tarihi Kore evlerinin avlularından esinlenerek dairesel bir boşluk etrafında düzenlenmiş yıldız şeklinde bir pavilyon tasarladı. Cho tarafından tasarlanan bu yılın pavilyonu, etkinliğin 23. pavilyonu olma özelliğini taşıyor ve 7 Haziran – 27 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Londra’nın merkezindeki Kensington Bahçeleri’nde yer alan “Archipelagic Void” adlı pavilyon, her biri farklı işlevlere hizmet eden beş yapıdan, ya da “adadan”, oluşuyor. Cho, önceki yıllarda genellikle merkezi tekil bir yapı biçiminde tasarlanmış pavilyonların aksine, açık bir alan etrafında çok sayıda form yaratmayı amaçlamış.

Cho, “Çok takdir ettiğim sanatçı ve mimarların çoğu son 22 edisyon boyunca insanları bir araya getirmenin yollarını araştırdılar. Bunu, mimarlık aracıyla açığa çıkan bir cömertlik biçimi oluşturarak yaptılar. Bizim durumumuzda, bir araya getirmenin bir yolu da çok sayıda seçenek sunmaktı.” diyor.

Büyük ölçüde Surrey’den temin edilen doğal keresteden inşa edilen pavilyonun beş yapısı farklı boyut, yükseklik ve formlara sahip. Her biri yerleşik oturma alanı sağlamak üzere dışa doğru uzanan yükseltilmiş beton kaidelerle destekleniyor. Yapıların çatıları, aşağıdaki avlunun şeklini taklit eden dairesel bir çelik halka ile birbirine bağlanıyor.

©Iwan Baan

©Iwan Baan

Kamusal toplanma, performanslar ve konuşmalar için tasarlanmış olan oditoryum, beş yapı içinde en büyüğü. Eğimli bir çatı ile örtülmüş ve açıklıklar yarı saydam, pembe polikarbonat ile kaplanmış. Oditoryum’un bir yanında, sanatçı Heman Chong ve arşivci Renée Staal tarafından oluşturulan “Okunmamış Kitaplar Kütüphanesi” yer alıyor. Raflarla dolu kütüphane, arkası sivrilen daha küçük bir yapıda bulunuyor.

©Iwan Baan

©Iwan Baan

Cho, 2014 yılında Venedik Mimarlık Bienali’nde Altın Aslan ödüllü Güney Kore Pavilyonu’nun eş küratörü olmasıyla tanınıyor. Cho, aynı zamanda önceki projeleri arasında 2010 Şanghay Expo’daki Güney Kore Cumhuriyeti Pavilyonu ve Songwon Sanat Merkezi yer alan Mass Studies isimli stüdyonun kurucusu. Serpentine Pavilyon için komisyonlar, Zaha Hadid’in ilk pavilyonu tasarladığı 2000 yılından beri devam ediyor. Etkinlik, uluslararası mimarlara İngiltere’deki ilk yapılarını tasarlamak için bir platform sağlıyor.