Ovacık Evi

Mimari Tasarım
BINAA

Proje Yeri
Çeşme, İzmir

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
250 m²

Fotoğraflar
Thomas Mayer

Ege’nin dalgalı manzarasına, zeytin ağaçları ile dolu eğimli topoğrafyasına farklı kotlarda kademelendirilmiş bahçeleri ve bununla uyumlu kütle hareketleriyle cevap veren BINAA tasarımı Ovacık Evi, yerel malzeme seçimi ve bağlamla kurduğu ilişkiyle dingin ve ahenkli bir atmosfer sunuyor.

Ovacık Evi, İzmir’in sakin kırsal ortamında zeytin ağaçlarıyla bezenmiş pitoresk, eğimli bir araziyi süslüyor. Dalgalı Ege manzarasıyla kucaklaşan yapı, dört farklı kota yayılmış bahçede terasların kullanıldığı uyumlu bir yerleşim planına sahip. En üst kattaki girişe çıkıldığında nefes kesici bir panoramik manzara ortaya çıkarken dikey bir sirkülasyon kulesi, uyku alanlarını aşağıdaki havuz bahçesine sorunsuz bir şekilde bağlanan yaşam alanlarından ustaca ayırıyor. Zeytin ağaçlarıyla bezenmiş basamaklı bahçeler, çeşitli katlar boyunca zarif bir şekilde diziliyor.

Titiz detaylarla hazırlanan evin yapısal iskeleti, geri dönüştürülmüş yerel taş cepheleri, büyüleyici bir çinko çatı ile yan yana getiriyor. Yerel zanaatkarlar tarafından geleneksel yöntemlerle işlenen cepheler, belirlenmiş çerçevelerin içine girift bir şekilde oturuyor ve bölgedeki tarihi Yunan mimarisinin estetiği çağrıştırıyor. Doğal taş ile kontrast oluşturan sirkülasyon kulesi ve şömine bacası koyu renkli alçı kaplama ile kaplanmış. Çinko çatılar ve alüminyum bileşenlerin entegrasyonu, malzemeler arasında uyumlu bir geçiş sağlayarak tasarlanmış bir senfoni yaratıyor.

Giriş ve havuz bahçesi seviyeleri arasındaki kasıtlı ayrım, kontrollü ancak dingin bir uyum kurarak yapının kademeli bahçeleri aracılığıyla peyzajı organik olarak şekillendirmesine olanak tanıyor.

Mimar Burak Pekoğlu, Ovacık Evi’ni 2020 yılında aramızdan ayrılan babası, kaptan pilot Metin Pekoğlu’na bir saygı duruşu olarak tasarlamış. Ovacık Evi, 2022 yılında tamamlanmasının ardından peyzajını geliştirmeye ve yeni anılar yaratmaya devam eden Pekoğlu ailesi tarafından onun anısına bir vasiyet olarak duruyor. Aile, her sonbaharda elli ağaçtan zeytin toplayarak değerli aile ve arkadaş çevreleriyle paylaştıkları doğal zeytinyağı üretiyor.