Krizantem Tarlasında Kütüphane

Mimari Tasarım & İç Mekan Tasarımı
Atelier XI

İşveren
Xiuwu Belediyesi

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
316 m²

Fotoğraflar
Zhang Chao

Atelier XI tasarımı Krizantem Tarlasında Kütüphane’de gün boyunca ışığın dinamik yapısını izlenebilir kılan ve her biri farklı yöne bakan beş birim; mekanı, uçsuz bucaksız doğada zamanın izini süren bir ölçeğe taşıyor.

Yuntai Dağı’nın eteklerinde, projeye ismini veren geniş krizantem tarlasında yer alan kütüphane, Atelier XI tarafından kamusal ve çok işlevli bir yapı olarak tasarlanmış. Kütüphane; krizantem çayı tadımı, kitap okuma, küçük ölçekli müzik performansları, tarımsal eğitim atölyeleri ve tarım aletleri için depolama alanlarını gibi işlevlere ev sahipliği yapıyor.

Atelier XI, çiçek tarlası gibi narin bir peyzajın içerisinde tek büyük yapı tasarlamaktan kaçınarak işlevlerine göre beş küçük kütleye bölünmüş bir yapı kompozisyonu kurgulamış. Birbiriyle bağlantılı ancak kendi özel tasarımlarına sahip olan bu kübik hacimler, sadece farklı işlevler arasındaki karışıklıkları önlemiyor aynı zamanda farklı etkinlik türlerine ev sahipliği yaparken farklı manzaraların engelsiz bir şekilde görülmesine olanak tanıyor.

Kütüphane, birbirinden farklı bağımsız birimlerden oluşan mimarisiyle minyatür bir köyü andırıyor. Her birimin dış cephesi, bölgede bulunan geleneksel mimari tarz olan eğimli çatılara sahip yerel köy evlerinin silüetinden ilham alıyor. Çeşitli yönlere doğru yükselen tavanlarıyla kütüphane, çiçek tarlası manzarasının her yönden izlenmesine olanak sağlıyor. Böylece mimari ve çevre birbirini tamamlıyor. Aynı zamanda, binanın heykelsi formu, canlı renklerdeki çiçeklerin doldurduğu bu doğal peyzaja sanatsal bir fon oluşturuyor.

Çevredeki ekinlerin büyüme döngüleri, değişen mevsimler ve renklerle birlikte bağlam içerisinde zaman, somut bir karşılık buluyor. Gün boyunca ışığın dinamik gösterisini izlenebilir kılan, her biri farklı yöne bakan beş birim; mekanı, uçsuz bucaksız doğada zamanın değişiminin izini süren bir ölçeğe taşıyor.

Kütüphanenin dış cephesi, beyaz sıva ile kaplanarak minimalist ve heykelsi bir hacim tasarlanmış. Birbirine bağlı kavisli ahşap mekanlar yapının iç atmosferini oluşuyor. Her birimdeki beş kavisli ahşap duvar; kamusal ve özel, servis alanı ve servis verilen kullanımlar arasındaki sınırları oluşturuyor. Krizantemlerin narin nitelikleriyle uyum sağlamak, sıcak bir renk ve doku yaratmak amacıyla bu duvarlarda ahşap malzeme kullanılmış. Kütüphanenin genel mimarisi yerel koşullar tarafından tanımlanıyor. Birbirinden ayrılmış ancak birbirine bağlı mekanlar, yalnız gezmek veya grup toplantıları için esneklik sağlıyor.

Yapının yumuşak iç mekanı ile köşeli formu arasındaki gerilim, ziyaretçilerine gündüz ve gece farklı mekansal deneyimler yaratıyor. Gün ışığında, beyaz üçgen duvarlar kuzeydeki bir köy yerleşimini çağrıştırırken geceleri ise silüet karanlığın içinde kayboluyor ve iç mekanda oluşturulan sakin ve masalsı atmosferi vurgulanıyor.