Ahmet Turhan Altıner Aramızdan Ayrıldı

Mimar, gazeteci, yazar ve akademisyen Ahmet Turhan Altıner aramızdan ayrıldı. Sevenlerine baş sağlığı ve sabır diliyoruz.

1945 yılında, Bursa’da doğan Ahmet Turhan Altıner, ODTÜ’de mimarlık lisans eğitimini, ardından İTÜ’de Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünde master eğitimini tamamladı.

1987’den itibaren Nokta dergisi, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde “Testus” adını verdiği bilgi ve mizah içerikli yazılarını yayımladı. 1974’ten beri önemsediği mimarlık dergi ve kitapları yayıncılığı, 1993’te “Herkes için Kent Mimarlığı” ve 1998’de “Konak” kitabı ile yazarlık kariyerini sürdürdü. Bu arada çıkardığı “Temel Fıkra” kitapları serisi popülerlik kazandı. Altıner’in “Yaşama Sanatı Serüveni”, Türkiye’nin en eski mimarlık yayınlarından biri olan Arkitekt dergisini 1991’de canlandırmasıyla ve “Arkitekt Yaşama Sanatı” olarak yayımlamasıyla başladı. 1993 ve 1996 arasında kendi adına “Yaşama Sanatı” dergisini çıkardı. Altıner, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde ilgiyle izlenen “Yaşama Sanatı” dersini 1996 ve 1998 arasında sürdürdü.

Ahmet Turhan Altıner, 17 Ağustos 1999 afetinden sonra “MAY Projesi” adlı, gönüllülerden oluşan ve tabandan başlayan Mahalle Afet Yönetimi Projesi’ni kurdu. 2003’te İTÜ’de Acil Durum ve Afet Yönetimi uzmanlığını kazanan Altıner, Yeditepe ve Bahçeşehir üniversitelerinde bu konuda ders verdi. 2008 yılında OKAP Okullarda Afete Hazırlık El Kitabı yayımlandı. 2020 yılında son kitabı “Sriga’nın Üç Günü” adlı romanını tamamladı.

Duayen mimar, afet yönetim uzmanı, yazar ve eğitimci Ahmet Turhan Altıner’in sevenlerine ve ailesine baş sağlığı diliyoruz.