Lizbon’da 4 Modüler Kreş
Künye
Mimari Tasarım
SUMMARY
Proje Yeri
Lizbon, Portekiz
Tamamlanma Tarihi
2024
Toplam İnşaat Alanı
760 m² + 760 m² + 570 m² + 570 m²
Fotoğraflar
Fernando Guerra_FG+SG
Modüler bir anlayışla tasarlanan ve yapısal unsurları tamamen prefabrik olarak üretilip yerinde birleştirilen SUMMARY imzalı 4 kreş yapısı, Lizbon’da eş zamanlı olarak inşa edilmiş.
Lizbon’da 4 Modüler Kreş projelerinde, SUMMARY, programın ihtiyaçlarına göre gruplandırılan ve üst üste bindirilen U şeklindeki betonarme parçalara dayanan üç boyutlu prefabrik ve modüler sistemi ilk kez uygulamış. Bu sistem, inşaat sürecinin önemli ölçüde hızlanmasını sağlamış. Sadece 13 ay içinde, 4 kreş Lizbon şehrinin farklı yerlerinde eş zamanlı olarak inşa edilmiş. Proje, belediyenin düzenlediği yarışma bağlamında Lizbon’un çeşitli bölgelerinde kreş inşa edilmesine yönelik bir kamu girişimi projesine yanıt olarak ortaya çıkmış. Ekonomik müdahale, hızlı uygulama ve tanımlanabilir bir imaj yaratmaya olanak tanıyan ve bu tesisleri şehir genelinde tanınabilir hale getiren standartlaştırılmış bir çözüm olarak kurgulanmış. Öneri, binanın yüzeylerini şekillendiren “U” kesitli betonarme taşıyıcı modüllerin üst üste bindirilmesine odaklanıyor. Bu malzeme, sadece modüler konfigürasyonla ilişkili olarak değil aynı zamanda yarışma programında belirtilen, yüksek dayanıklılık ve az bakım gerektiren çözümlerin sağlanması gerekliliğiyle de bağlantılı olarak tercih ediliyor. Çözümlerin standartlaştırılması, doğal olarak dört kreş arasında kurulan biçimsel bir analoji anlamına geliyor. Binaların görüntüsü, modüler inşaat sisteminin getirdiği potansiyeller ve sınırlamalardan ortaya çıkıyor. Dışarıdan bakıldığında binaların net bir tektonik okuması yapılabiliyor, ek yerleri görülebiliyor ve modüllerin her biri ve bunların düzenlenme ve desteklenme şekli fark edilebiliyor.
Bu 4 kreş, organik ve işlevsel olarak benzer bir dağılıma sahip. Üst üste binen “u” şekilli modüllerden oluşan iki grup, bunların arasında tüm yatay ve dikey sirkülasyonun bulunduğu merkezi bir koridoru ve çeşitli bölmeleri barındırıyor. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme altyapısının ana bölümleri de bu merkezi koridor hatları içinde yer alıyor ve bitişik yan duvarlardan bölmelere ulaşıyor. Dolaşım alanları düz ve doğrusal kurgulanmış, bina içinde kullanıcı oryantasyonunu ve tüm alanlar arasında görünürlüğü kolaylaştırıyor, işlevselliği ve güvenliği teşvik ediyor. Dış mekanlar, iç mekan etkinliklerinin bir uzantısı olarak tasarlanmış. Tekerlekli oyuncakların kullanılabilmesi için bazı kaymaz asfalt alanlar önerilmiş. Mimarlar, çocuklarla birlikte açık hava aktiviteleri için yeşil alanların varlığını da göz önünde bulundurmuş. Dış yüzeyin büyük bölümündeki bitki örtüsü toprağın geçirgenliğine katkıda bulunuyor. Bitki ve ağaç türlerinin seçiminde iklime uyum, düşük su ihtiyacı ve alerjik sorunlara yol açabilecek türlerin dışlanması kriterleri, tercihleri etkilemiş. Kreşler iki kata dağıtılmış ve bu sayede konsolide kentsel alanlarda yer alan arazilerin sınırlı alanlarına hitap etmek ve rekreasyon alanları için dış alanı en üst düzeye çıkarmak için daha kompakt kütleler tercih edilmiş. Mutfak, idari birimler, çamaşırhane gibi temel hizmet alanları zemin katta yer alırken, çocuklar için çeşitli etkinlik odaları diğer iki kata yayılmış. Zemin katta oyun alanlarına ve üst katta teraslara olmak üzere tüm bu odalar açık bir alana doğrudan erişebilecek şekilde tasarlanmış.
Kreşlerin temelleri de dahil olmak üzere tüm yapısal bileşenleri fabrikada kontrollü koşullar altında prefabrik olarak üretilmiş. Daha sonra birkaç gün içinde yerinde monte edilmiş. Bu prefabrik bileşenler sadece binanın yapısını oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda cepheleri, zeminleri ve iç bölmeleri de tanımlıyor. Bu yaklaşım, daha hızlı ve daha kontrollü bir inşaat süreci sağlayarak yerinde beton dökülmesini önlemiş ve böylece atık, gürültü ve tozu azaltmış. İnşaat sırasında mahalle sakinlerini rahatsız etmeden kente kamu anaokulları kazandırmayı hedefleyen SUMMARY, yalnızca sonucu değil, tüm süreci de tasarlanması gereken bir önemli bir unsur olarak görüyor.