Jiangsu Garden Expo Hazine Pavyonu

Mimari Tasarım
AZL Architects

Proje Yeri
Nanjing, Çin

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
15 500 m²

Fotoğraflar
Bowen Hou, Fangfang Tian, Kai Wang

AZL Architects tasarımı Jiangsu Garden Expo Hazine Pavyonu geleneksel sanat üretimlerinin sergileneceği bir mekan sunarken köy ve şehir dokusu arasında bir eşik oluşturuyor.

Jiangsu Garden Expo Hazine Pavyonu, Jiangsu Garden Expo Park’ın en kuzeyinde yer alıyor. İçerisindeki köşk,  geleneksel el sanatlarının sergileneceği bir alan oluşturuyor. Tüm yapı 15.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve toplam inşaat alanı 15.500 metrekareye ulaşıyor. Expo Park’ın kenarında yer alan hazine pavyonu, çok çelişkili bir ortamla çevrili: Kuzey tarafında, Pekin-Şanghay yüksek hızlı tren rayları sürekli olarak devam ederken; güney tarafında, nehrin hemen karşısında, sessiz ve hoş, küçük ölçekli, köy havasında bir apart otel kompleksi bulunuyor. Şehir ve köy yerleşimleri bu alanda karşı karşıya geliyor.

Topoğrafyadan kaynaklanan kıvrımlar, kaya katmanlarını  sıkıştıran ve bükülmüş dokuları oluşturan kabuk hareketini tanımlıyor. Yer şekillerinin formundan tasarıma aktarılan “katlama” kavramı, basit bir dış form ve zengin uzamsal içeriklerle bir bütün haline geliyor.

Hazine pavyonu, parkın kuzey ucunda, dağlar ve yüksek hızlı tren hattı arasındaki dar yeşil bir kuşağın üzerinde yer alıyor. Alanın zemin koşullarının yarattığı zorluklar karşısında mimarlar, “ağırlık” stratejisini benimsiyor. Yapıyı siteye batırıyor ve araziyle birleştiriyor. “Katlanma” fikri zengin bir çatı ve zemin formu oluştururken, binanın kendisi etrafıyla tek bir parça haline geliyor. Birkaç kırılma hareketi çatıyı ve zemini, doğudan batıya farklı yüksekliklerde üç parçaya bölüyor ve iç içe geçirerek dinamik bir kurgu oluşturuyor.