AURA & İPA Yaz Akademisi “Sürdürülebilir Normale Doğru” Tamamlandı
AURA & İPA Yaz Akademisi, 17-30 Temmuz 2023 tarihleri arasında İPA Kampüs’te düzenlendi.
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı iş birliğiyle deprem sonrası hayatların normale dönmesi için verilen çabalara destek olmak amacıyla “Sürdürülebilir Normale Doğru” temalı yaz akademisi düzenlendi. Yaz Akademisi, İstanbul’da sürdürülebilir, afete dayanıklı yaşam alanlarının oluşmasına sosyo-ekolojik bakış açısı ile mekânsal tasarım üzerinden çözüm önerileri geliştirmeyi amaçladı.
Yaz Akademisi programına 6 Şubat depremlerinden etkilenen Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nde Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde eğitim alan 25 öğrenci davet edildi. Farklı üniversitelerden gelen öğrenciler hem bilgi ve deneyimlerini paylaşma hem de disiplinlerarası atölye ortamında kolektif çalışma olanağı buldu.
Hayriye Eşbah Tunçay, Ebru Bingöl, Serhat Cengiz ve Sevgi Görmüş Cengiz’in yürütücülüğünü üstlendiği, AURA İstanbul Bahar’23 dönemi mezunlarının asistanlığında düzenlenen atölyede “Sürdürülebilir Normale Doğru” teması ele alındı.
İki hafta süren atölyede sürdürülebilir normalin uzun soluklu arayıșı içinde gerçeklikle karşılaşmak ve bağlamı, insanları, toplumu dikkate alarak sosyo-ekonomik ve ekolojik süreçleri merkezine alan bir mekan tasarım pratiği geliştirmek hedeflendi. İstanbul’da farklı kentsel karaktere sahip olan üç alan üzerine odaklanıldı. Kentin hem nüfus hem de yapılaşma açısından en yoğun alanlarından biri olan Güngören’de, deniz, göl ve kara ekosistemleri ile kentsel ulaşım ağlarının kesişiminde yer alan Küçükçekmece’de ve tarihi kültürel miras değerleri barındıran Yedikule’de araştırma gezileri düzenlendi. Katılımcılar tarafından Dokuma Güngören, Geçirimli Güngören, Habitat Küçükçekmece, Doğayla Barışık Küçükçekmece, Yedikule’yi Görünür Kılmak, Yeşil Tarih Yedikule başlıklı kolektif üretimler gerçekleştirildi.
Proje değerlendirmelerine, atölye yürütücülerinin yanı sıra, Buşra Al, Ceyhun Ömür, Emre Demirtaş, Emre Kovankaya, Kurtul Erkmen, Oktay Kargül, Sinan İzgi, Tansel Korkmaz, Tuğçe Tezer ve Yılmaz Değer yorumları ile katkıda bulundu. Atölye çıktısı olarak üretilen paftalar, final sunumları süresince İPA Havuz’da sergilendi.
Proje sunumlarını izlemek için tıklayınız.
Alanında uzman akademisyen ve meslek profesyonellerinin seminerleri ağırlandı
Programa katılan öğrenciler, alanında uzman akademisyen ve meslek profesyonellerinin seminerlerine katılarak mesleki donanımlarını artırma olanağı buldu. Atölye çalışmasını destekleyici nitelikteki seminerlere Emre Kovankaya, Gökçer Okumuş, Berkan Özyer, Emir Drahşan, Ümmügülsüm Zor, Tarık Şengül, Hatay Planlama Merkezi (Akif Burak Atlar, Emre Sert, Mehmet Yalçın), Ceren Yıldırım, Betül Ergin ve Dilşen Özden konuk oldu.
Program sponsorları olan Aspen & Dendro, Klassis, Samet ve Zivella firmalarının uzmanlarından “Malzeme ve Tasarım” ilişkisini ele alan seminerler ağırlandı.
İstanbullu öğrenciler ve profesyonellerle bir araya gelme ve paylaşım ortamı oluşturmak üzere Gülce Kantürer, Ebru Bingöl, Hasibe Akın ve Özgül Öztürk’ün katılımıyla herkese açık seminer dizisi düzenlendi.
Program kapsamında düzenlenen seminerleri izlemek için tıklayınız.
İstanbul’un mimari ve kentsel gelişimine odaklanan etkinlikler düzenlendi
Aralarında ilk kez İstanbul’da bulunan katılımcıların da yer aldığı program kapsamında İstanbul’un mimari ve kentsel gelişiminin farklı dönem örneklerini içeren İBB Miras gezileri düzenlendi. Kerim Altuğ rehberliğinde Sultanahmet ve Çevresi (Hipodrom, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı) gezisi, Ebru Pakel ve Önder Güler rehberliğinde Yedikule Gazhanesi, Yedikule Hisarı ve Bostanlar gezisi gerçekleşti.
“Asfaltın Altında Dereler Var” belgeselinin özel gösterimi gerçekleşti. HEY! Imaginable Guidelines katılımcı tasarım oyunu ile farklı paydaşlarından gözünden Kadıköy Meydanı değerlendirildi. “Bu Bir Oyun” etkinliğinde İPA Kampüs’ün mekansal kullanımı üzerine yeni bakış açıları geliştirildi.
Künye
Proje Yeri: Güngören, Küçükçekmece ve Yedikule
Stüdyo Yürütücüleri: Hayriye Eşbah Tunçay, Ebru Bingöl, Serhat Cengiz ve Sevgi Görmüş Cengiz
Stüdyo Asistanları: Başak Bul, Büşra Özmen, Doğukan Kurt, Ebru Şevli, Meltem Güller, Su Sezer
Katılımcılar: Abdullah Said Çubuk, Ahmet Anıl Cender, Ahmet Fadıllıoğlu, Alperen Ceviz, Ayşe Bozbay, Burak Turhan, Büşra Ateş, Büşra Nur Kurşap, Büşra Özdemir, Ebru Begün Saçıkara, Elif Nur Asoğlu, Ferhat Hastürk, Gizem Koç, Hakan Güçlü, İlayda Özköse, İrem Ceyda Gök, Nuray Akçakale, Nuri Nacar, Onur Ozan Doğru, Reşit Baran, Samet Alp, Serra Küsmüş, Şeyhmus Yıldız, Zeynep Sönmez, Zeynep Sude As