San Raffaele Hastanesi

Mimari Tasarım
Mario Cucinella Architects

Tasarım Ekibi
Mario Cucinella, Marco Dell’Agli, Giulio Desiderio, Michele Olivieri; Emanuele Dionig, Martina Buccitti, Alberto Menozzi, Laura Mancini, Giuseppe Perrone, Matteo Donini, Lello Fulginiti, Daniele Basso. Bioclimatic design: Andrea Rossi. Modelli: Yuri Costantini, Ambra Cicognani, Andrea Genovesi. Concorso: Eurind Caka, Stefano Bastia.

Yapı Mühendisi
Ballardini Studio di Ingegnaria

Proje Yeri
Milano, İtalya

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
40.000

Fotoğraflar
Duccio Malagamba

Mario Cucinella Architects imzalı San Raffaele Hastanesi, gün ışığıyla etkileşen ve seramik kanatlara sahip cam cephesiyle ülkenin en büyük acil servisine sahip olmasının yanı sıra hastaların ve personelin ihtiyaçlarını karşılamak için özenle tasarlanmış. 

San Raffaele Hastanesi, acil servisi (ER) ve İtalya çapında ulusal öneme sahip 284 yataklı bakım tesisini, bilimsel araştırma, öğretim ve klinik laboratuvarları bir araya getiren uluslararası üne sahip bir hastane yapısı. Üniversite hastanesinin Mario Cucinella Architects tarafından tasarlanan yeni 10 katlı binası, Milano şehir merkezinin kenarında bulunan tıp kompleksinin de bir parçası. 

Mario Cucinella Architects, beyaz perde duvarlı eterik görünümü ile sakinlik veren bir bina tasarlamayı tercih etmiş. Gün ışığıyla etkileşen ve seramik kanatlarla ritmik olarak noktalanan uyumlu cam yükseltiler sayesinde yapının geceleri de aydınlık gözükmesi sağlanmış. San Raffaele Hastanesi ülkenin en büyük acil servisine sahip olmasının yanı sıra, yeni nesil iki beyin cerrahi ünitesi de dahil olmak üzere, yer seviyesinin altında 20 ameliyathaneye sahip cerrahi bloğu bünyesinde barındırıyor.

40.000 m2’lik binanın dikdörtgen planı ve sirkülasyon yolları, hayati derecede kritik tesislere erişim süresini en aza indirmek için dikkatlice tasarlanmış.Yapının tasarımında göz önünde bulundurulan bir diğer önemli husus, personelin hastaların ihtiyaçlarını daha kolay izleyebilmeleri için dahili saha hatlarını en üst düzeye çıkarma arzusu olmuş. Bununla birlikte, ziyaretçileri kabul odaları hasta mahremiyetini koruyacak seviyelerde tasarlanmış. Ziyaretçi salonlarındaki açık alanlar ve ziyaretçiler ve ayakta tedavi gören hastalar için resepsiyon alanlarında cömert dış manzaralara izin vermiş.

Mario Cucinella Architects, mümkün olan her yerde binaya gün ışığı katmış. Doğal ışık ve dış mekanla bir arada kurgulanan bu ilişki, sabit yapay aydınlatma elemanlarının yorucu oluşuna bir yanıt olarak mimarlar tarafından çokça vurgulanmış. Benzer şekilde, insanı değişen koşulların ve hayatın bir parçası gibi hissettiren ve böylece kendi içinde yaşamı değerli kılan doğayla bağlantı kuran bir çatı bahçesi tasarlanmış. 

San Raffaele Hastanesi’nin panjurlu cepheleri, doğrudan güneş ışığının etkisini yayarak yapının ısı kazanımını azaltmış.