Udan Krematoryumu

Mimari Tasarım
d6thD design studio

Baş Mimar
Himanshu Patel

Tasarım Ekibi
 Nitin, Viraj, Amruta, Setu, Sriram, Athulya

İşveren
Nimesh Vashi, Andheshwar Mahadev Trust

Proje Alanı
1000 m²

Tamamlanma Tarihi
2020

Proje Yeri
Amalsad, Hindistan

Fotoğraflar
Tilted Studio

d6thD Tasarım Stüdyosu tasarımı Udan Kreamatoryum’u, Hindistan’ın Amalsad kasabasında ziyaretçilerine huzur verirken ölümü; yaşamı anlamlandırmak için bir motivasyon olarak düşünebilme imkanı sunuyor.

Bugüne kadar insanların ölüm ile kurdukları bağ, krematoryumları kentten yalıtılmış, soğuk ve iç karartıcı mekanlar olarak algılanmasına neden olmuştur. d6thD Tasarım Stüdyosu Hindistan’ın Amalsad kasabasının merkezinde bu algıyı değiştirecek bir tasarımı yapmak üzere seçilmiş. Udan Kreamatoryum sadece yakılma ritüelleri ile sınırlı kalmayacak, bunun ötesinde kamusal bir günlük kullanım alanı yaratma fikri ile tasarlanmış.

Kuzey ve güneyinde yollar, doğusunda ise küçük bir ırmak bulunan 2 dönümlük bir arazide tasarlanan proje, mimari olarak arazide bulunan eğimi stratejik olarak kullanıyor. Üst kotlarda mekanı kamusal alan, alt kotları ise kreamatoryumdan oluşan mekan, iki kotu da tören geçişlerinin yapıldığı bir rampa ile birbirine bağlıyor. 

Rampanın ortasında, iki bahçeyi tepede asılı sarmaşıklarla birbirine bağlayan köprü ziyaretçilere huzur veriyor. İstinat duvarlarının üst kenarında yer alan bitkiler, duvarların katı etkisini yumuşatarak mekanlar için güvenlik çiti görevi görür. Projede yerel olarak temin edilebilen moloz taşların ve pişmiş topraktan çatı kiremitlerinin kullanımı yalnızca huzurlu bir ortam sağlamakla kalmaz, aynı zamanda uygun maliyetli ve zaman açısından yapım avantajı sağlamış.

Proje, ölümü, yaşamı anlamlandırmak için bir motivasyon olarak düşünebilme imkanı sağlarken, ziyaretçileri farklı alanları keşfetmeye ve amacını kendi deneyimleri ve ihtiyaçları üzerinden yorumlamaya teşvik ediyor. Bu eşsiz krematoryum, kasaba ve çevredeki köyler için önemli bir kamusal mekan haline geliyor.