Xerolithi Evi

Mimari Tasarım
Sinas Architects

Tasarım Ekibi
George Sinas, Maria Mamoura

İç Mimari Tasarım
Olga Ktena

Proje Yeri
Serifos Adaları, Yunanistan

İşveren
MEK Development SA

Tamamlanma Tarihi
2019

Toplam İnşaat Alanı
245 m²

Fotoğraflar
Yiorgos Kordakis

Sinas Architects tasarımı Xerolithi Evi, doğal unsurlara, yerel mimariye ve geleneksel inşa yöntemlerine saygı gösterirken manzarayla bütünleşiyor.

Xerolithi Evi tasarımının odak noktası, dağınık yabani çalılar ve dev kayalıklarla süslenmiş çakıllı yamaçlardan oluşan bağlama uyum sağlamak olmuş. Uzun zaman önce arazi ekimi amacıyla örülmüş, yerelde ‘’xerolithies’’ olarak adlandırılan kısa taş istinat duvarları mevcut arsadaki en dikkat çekici unsur olarak tasarım sürecine dahil edilmiş. Genellikle yüksekliği bir metreyi geçmeyen bu duvarlar, eğime paralel düz şeritler oluşturuyor ve yamacın tüm yüzeyi boyunca uzanıyormuş.

Yunan Adaları denilince akla yığılmış beyaz kutular gelse de tasarımda mimarlar, evin ana cephelerini kserolitler olarak hayal ederek, alçaktan başlayan ve yavaş yavaş yükselen duvarlar sayesinde bu morfolojik önyargıya meydan okumuş. Duvarlar aralarında boşluklar oluşturarak, birbirinden bağımsız ve eğime göre yaklaşıp uzaklaşan yapılar haline getirilmiş. Bunu sağlamak için evin tüm programları sırayla yerleştirilmiş ve böylece yapı uzun ve dar bir forma kavuşturulmuş.

Projenin ana amacı, klasik yerel mimari yerine alternatif formları denemek, arsa karakterini oluşturan tüm temel unsurlara saygı göstermek ve yapıya ev sahipliği yapacak muhteşem manzarayı göz önünde bulundurmak olmuş.

Yapının ön ve arka cephesinde geleneksel yöntemlerle, derz harcı kullanılmadan inşa edilen duvarlar, birbirinden bağımsız ve eğime göre yer yer yaklaşıp uzaklaşarak yaşam alanlarına yer açmış. Duvarlar, güçlü ada rüzgarlarından ilhamla, savrulmuş parçalar olarak konumlandırılmış. “Xerolithia” referansı doğrultusunda, evin çatısı, doğal manzarayı taklit eden toprak ve bitki örtüsü ile kaplanmış. Bu sayede, ev neredeyse görünmez kılınmış.