Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Proje Yarışması

Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Proje Yarışması, “Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü’nün somut ve somut olmayan tüm değerlerini korumak, yaşatmak ve dünyaya miras bırakmak” olarak belirtilen vizyona uygun olarak alanın tasarım potansiyellerinin değerlendirilmesini amaçlıyor.

Farklı ülkelerin tarihi kent merkezlerindeki kamusal dış mekanlara yönelik çalışmalar incelendiğinde, bu alanların korunmasında, geliştirilmesinde, canlandırılmasında ve geleceğe aktarılmasında katılımcı kentsel tasarım çalışmalarının önemli bir rol oynadığı görülüyor. Kentsel tasarım, henüz üzerinde uzlaşma sağlanmış bir tanımı olmasa da, kentsel çevrenin hem görsel ve sözlü iletişim araçları kullanılarak, hem de makro ve mikro ölçeklerdeki sosyo-mekansal olaylarla ilişkilendirilerek tasarlanması ve yönetilmesidir. Fiziksel/ekolojik olduğu kadar, sosyal ve ekonomik boyutları da içeren bir süreç olan kentsel tasarımın temel ilkeleri kentsel bağlamla ilişki kurmak başta olmak üzere, mekansal kaliteyi yükseltmekten, kimlikli mekanlar yaratmaya, kentsel dokuda ve mekanda süreklilik, erişilebilirlik, okunabilirlik ve esneklik sağlamaktan, biçimsel ve işlevsel çeşitliliğe, sürdürülebilir yapılar ve çevreler geliştirmekten sosyal iletişimi güçlendirmeye kadar çeşitlilik gösterir.

Tarihi kent merkezlerinde yer alan kamusal dış mekanlardaki kentsel tasarım çalışmalarında en
fazla öne çıkan konu, kent kimliğinin ayrılmaz bir parçası olan bu alanların özgün niteliklerinin kentsel tasarımın temel ilkeleri ile o yere özel hedefler ve toplumsal gereksinimler doğrultusunda korunması ve geliştirilmesi oluyor. Bu çerçevede kentsel tasarım yarışmaları tarihi kent merkezlerine yönelik yenilikçi kentsel tasarım projelerinin geliştirilmesi açısından demokratik ve katılımcı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Proje Yarışması, yarışma alanının içinde bulunduğu Bursa Hanlar Bölgesi UNESCO Dünya Miras Alanı’nın sahip olduğu değerlere ve Yönetim Planı’nda “Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olarak, kuruluş izlerini taşıyan Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü’nün somut ve somut olmayan tüm değerlerini korumak, yaşatmak ve dünyaya miras bırakmak” olarak belirtilen vizyona uygun olarak alanın tasarım potansiyellerinin değerlendirilmesini amaçlıyor. Bu değerlendirme ile Mimarlık, Şehircilik, Peyzaj Mimarlığı ile tüm Mühendislik alanlarında çağdaş ve ekonomik çözümler öneren, güzel sanatları teşvik eden özgün ve nitelikli öneriler geliştiren, uygulanabilir projeler elde edilerek yaşatılması planlanıyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Yarışma Takvimi
Alan tanıtım toplantısı: 10.10.2020
Soru sormak için son tarih: 16.10.2020
Yer görme için son tarih: 25.12.2020
Cevapların ilanı: 19.10.2020
Projelerin elden teslim için son gün: 25.12.2020
Projelerin kargo ile idareye teslim günü: 29.12.2020
Jüri değerlendirme süreci: 07.01.2021
Sonuçların ilanı: 15.01.2021
Kolokyum, sergi ve ödüllerin verilmesi: 23.01.2021

Jüri
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Y. Mimar
Mithat Kırayoğlu, Mimar
Ahmet Yılmaz, Y. Mimar
Bünyamin Derman, Y. Mimar
Ömer Selçuk Baz, Mimar
Sunay Erdem, Peyzaj Mimarı / Y. Kentsel Tasarımcı
Alp Kaya, Şehir ve Bölge Plancısı

Ödüller
1. Ödül: 150.000 TL
2. Ödül: 100.000 TL
3. Ödül: 80.000 TL
1. Mansiyon: 60.000 TL
2. Mansiyon: 60.000 TL
3. Mansiyon: 60.000 TL
4. Mansiyon: 60.000 TL
5. Mansiyon: 60.000 TL