S Space

Mimari Tasarım
H&P Architects

Tasarım Ekibi
Doan Thanh Ha ,Tran Ngoc Phuong, Nguyen Hai Hue, Nguyen Duc Anh, Tran Van Duong, Trinh Thi Thanh Huyen

Proje Yeri
Dong Van, Vietnam

Yüklenici
Dong Phat

Tamamlanma Tarihi
2018

Proje Alanı
300 m²

Fotoğraflar
Nguyen TienThanh

H&P Architects tarafından, Vietnam’daki yasa dışı madencilik ve doğal kaynakların sömürüsü konusunda farkındalık yaratmak amacıyla tasarlanan S Space’in inşasında, Kem Trong tepelerinden kopan kaya parçaları, diğer inşaatlardan atılan taşlar ve daha önce inşaat iskelesi olarak kullanılan çelik borular kullanılmış.

Vietnam’ın Ha Nam eyaletinde, Dong Van kasabasında yer alan bir sanayi bölgesine yakın konumlanan S Space, günlük kültürel ve sanatsal faaliyetlere imkan tanıyan bir kamusal mekan tanımlıyor.

Tasarım, ilhamımını dağlar, tarlalar ve ağaçlardan oluşan Kem Trong manzarasından alıyor. Yapının düzensiz aralıklarla konumlanan ve zikzak oluşturan 3,4 metre yüksekliğindeki taş duvarları, dağları; ince çelik çubuklarla havada asılı hafif çatı ve asma katları da bulutları temsil ediyor. Mikro iklimi düzenlemek, manzara oluşturmak, iç-dış sınırlarını bulanıklaştırmak ve insanları doğaya daha yakın hale getirmek için yapı, su öğesiyle çevrelenmiş.

Proje ile bölgedeki yasa dışı madenciliğin bölgeyi yavaş yavaş harabeye dönüştürmesi ve bugün Vietnam’daki doğal kaynakların sömürüsü konusunda farkındalık yaratmak, mimarlığın doğal, sosyal ve kültürel çevre ile ilgili sorumluluklarına  işaret etmek istenmiş. Yapı malzemesi olarak Kem Trong tepelerinden kopan kaya parçaları, diğer inşaaatlardan atılan taşlar ve daha önce inşaat iskelesi olarak kullanılan çelik borular kullanılmış.