Esma Dereboy Seramik Atölyesi
Künye
Proje Adı: Esma Dereboy Seramik Atölyesi
İç Mimari Tasarım: MPlus Mimarlık
İşveren: Esma Dereboy
Ana Yüklenici: MPlus Mimarlık
Proje Yeri: Kartal, İstanbul
Proje Tarihi: 2017
Yapım Tarihi: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 385 m²
Fotograflar: Aytekin Demircioğlu
Uygulama
Zemin: Pandomo Dekoratif Epoksi Zemin Kaplaması
Mobilyalar: Özel Üretim – Puzzle Mobilya, B&T Design (Tanju Özelgin – Go Large Kanepe)
Aydınlatma Elemanları: Info Abajur – Özel Üretim
Esma Dereboy Seramik Atölyesi, tasarım paydasında buluşan iki komşu firmanın bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bir proje. Seramik sanatçısı Esma Dereboy’un MPlus Mimarlık ofisinin genel çizgisinden etkilenmesinin ışığında şekillenen proje İstanbul’un Kartal semtinde konumlanan Lapis Han bünyesinde yer alıyor. Aynı yapı içerisinde farklı bir ofise taşınan atölye MPlus Mimarlık tarafından yaklaşık olarak iki ay gibi kısa bir sürede projelendirilerek hayata geçirilmiş. Mekanın Dereboy’un seramik çalışmalarında belirli aşamaların yerine getirildiği atölye, ofis ve showroom fonksiyonlarını bir arada barındırması projenin başlıca kriteri olarak ortaya çıkmış.
Daha önce satış ofisi olarak kullanılan, toplam 385 m² bir alana yayılan mekanın yapısal bir tadilat gerektirmemesi projenin ilerleyişini olumlu yönde etkilemiş. Bu anlamda, yıpranmamış olmasından ötürü zeminler korunarak mevcut hali ile kullanılmış. Tavan derinliğini güçlendirmek amacıyla siyah rengin ve açık tavan yapısının tercih edilmesinin yanı sıra duvarların mümkün olduğunca aza indirgenmesi, açık ofis oluşumunu desteklemiş.
MPlus Mimarlık ofis tasarımının çıkış noktası olduğu projede mekana ilk giriş yapıldığında atölye görünümünü mağaza girişi algısına dönüştürmek hedef alınmış. Kapı, tente ve apliklerle sokak üzerinde yer alan bir mağaza cephesi iç mekana taşınmış. Raflara yerleştirilen ürünler ise vitrin görevi görecek şekilde kurgulanmış.
Yönetici odasında alışılagelmiş soğuk duruşun tersine ev sıcaklığını temsil eden detaylar kullanılmış. Yönetici masası, hem çalışma masası hem de toplantı masası olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Bu büyük çalışma masasına kırmızı rengin çarpıcılığını taşıyan Tanju Özelgin Tasarımı Go Large kanepe ve Smeg marka buzdolabı eşlik etmiş. Yuvarlak formlu, 2,5 m çapındaki aydınlatma elemanı ise mekanın ana sembolü halini almış. Perde seçimleri genel fona uyum sağlayacak şekilde, siyah renkli tül ve siyah/beyaz renklerinde kaz ayağı desenli kumaş perde olarak seçilmiş.
Uyum içerisinde ilerleyen projede Dereboy’un pozitif yaklaşımı MPlus Mimarlık yetkilileri için önemli bir motivasyon ve ilham kaynağına dönüşmüş. Showroom alanında, atölyede oluşan eserleri ön planda tutacak şekilde, herhangi bir aksesuar ilavesi yapılmadan, siyah ve antrasit renk tonlarının eşliğinde, özel üretim meşe kaplama mobilyalar kullanılmış. Diğer tarafta, depolama ihtiyacını karşılamak üzere yaratılan dolap bölümünde mekanı geniş göstermek amacıyla, ayna kaplı kapaklar tercih edilmiş. Aynanın eskitme olarak seçilmesi ise dekoratif bir pano görünümü ortaya çıkartmış.
İç mekanda yer alan tüm kapılar giriş kapısına uyum sağlayacak şekilde, eloksal renkli mevcut doğramalar mat siyah film ile kaplanmış, siyah renkli ahşap çıtalar ile cam üzerinde karolaj çalışması yapılmış. Böylelikle, aynı zamanda ekonomik bir çözüm yaratılmış.
Projenin aydınlatma tasarımında, seramik imalat bölümlerinde beyaz ışık, yönetici odası ve showroom bölümünde ise gün ışığı tercih edilmiş.