Luma Arles Kulesi

Frank Gehry tarafından civardaki kireç taşı kayalıklardan esinlenerek tasarlanan Luma Arles Kulesi, kentsel dokuya dinamizm kazandırıyor.

Atelier Vincent Hecht; Frank Gehry’nin son projelerinden, Güney Fransa’da bulunan Luma Arles Kulesi’nin inşaatına ait fotoğraf serisini yayınladı. Dönerek yükselen kule, bahar döneminde açılacak olup içinde sanatçı stüdyoları, workshoplar, seminer odaları ve araştırma birimlerini barındıracak.

Gehry, şehrin etrafındaki kireç taşı kayalıklardan esinlenerek kule için düzensiz bir cephe kompozisyonu oluşturmuş. 56 metre yüksekliğindeki kule, kentsel dokuya dinamizm kazandırıyor.

Luma Arles Kulesi’nin bir bölümünde İsveçli koleksiyoncu Maja Hoffmann tarafından kurulan bir sanat merkezi bulunuyor. Bina, beton ve çelik strüktürü çevreleyen 11 bin alüminyum panelden oluşuyor. Yapının cam ve taş birlikteliğini sergileyen silindirik alt bölümü, Antik Roma sit alanlarından esinlenmiş.

Terk edilmiş bir tren bakım istasyonunda bulunan yapı, Belçikalı peyzaj mimarlığı ofisi Bureau Bas Smets tasarımı kamusal park Parc des Ateliers’i de öne çıkarıyor.