MM Evi

Mimari Tasarım

OHLAB

Tasarım Ekibi

Paloma Hernaiz, Jaime Oliver, Rebeca Lavín, Walter Brandt, Sergio Rivero de Cáceres

Metraj

Jorge Ramón

Strüktür Mühendisliği

Jesús Alonso

Enerji Verimliliği Danışmanı

Anne Vogt

Proje Yönetimi

Paloma Hernaiz, Jaime Oliver, Jorge Ramón

Fotoğraflar

José Hevia

İspanyalı mimarlık ofisi OHLAB tarafından İspanya’nın Palma De Mallorca bölgesinde tasarlanan MM Evi’nde, güneş yönelimi, manzara, arazinin eğimi ve program ile bütünleşen bir enerji verimliliği arayışı gözleniyor.

Program, birlikte ya da bağımsız bir biçimde kullanılabilen mutfak, oturma ve yemek odası, ana yatak odası ve konuk odaları olmak üzere dört ayrı kutu içerisinde gruplanarak optimize edilmiş. Her bir kutu yere özenli bir biçimde yerleştirilmiş ve her biri kendi konumundaki en iyi yönelimi ve manzarayı yakalamak üzere kendi ekseni çevresinde döndürülmüş. Yatak odası doğuya, bahçeye ve Bellver Kalesi’ne bakarken, oturma ve yemek odası güneydoğuya, deniz ve bahçe manzarasına; güneye bakan mutfak sebze bahçesine; oturma odası üzerindeki çatı katı ve teras ise güneye dönük büyük penceresiyle deniz manzarasına bakarken kış güneşinin ana mekânı ısıtmasını sağlıyor. Öte yandan çatı saçakları da bu ana mekânı yaz güneşinden koruyor. Her bir kutu kendisi için ideal yönelime doğru büyük açıklıklara sahipken, çapraz havalandırmadan yararlanabilmek için de ters yönde küçük açıklıklara sahipler. Doğu ve batı yönündeki açıklıklar dış panjurlara sahipken, güney tarafındaki açıklıklar, kışın güneşten yararlanma olanağı sağlamak yazınsa güneş ışınlarını engellemek üzere geri çekilmiş.

Ev, en yüksek enerji verimliliğini sağlamak üzere “Pasif Ev” standartları doğrultusunda tasarlanmış. Isı girişini kışın en üst yazınsa en alt düzeye getirecek optimal değer için titiz enformatik ve termal çalışmalar yürütülmüş.

Cephede, yalıtım kalınlığını 15 cm’ye kadar çıkaran ve bütün bağlantıları her türlü ısı köprüsünden koruyan bir dış yalıtım kullanılmış. Cephe boyunca sızmalar en aza indirilmiş, kabuğun hava sızdırmazlığı basınç testleriyle denenmiş. Isı eşanjörü, havalandırmanın enerji kaybına neden olmasını engellerken, duşlar, buhar ve yemek pişirme gibi bütün kaynakların ısıtmaya katkı yapması sağlanmış.

Tasarım sayesinde sıcak Mallorca gecelerinde büyük bir sorun olan soğutma gereksinimi ortadan kaldırılırken, yerden ısıtma sistemi ile çözülen ısıtma için gerekli enerji Mallorca’daki ortalama 80-100 kWh/m²’lik değere karşılık yalnızca 11 kWh/m² enerjiye gereksinim duyuluyor. Sıcak su için gerekli enerji ise tümüyle güneş enerjisiniden sağlanıyor.

Eğimli çatıların her birinde yağmur suyu toplama sistemleri bulunuyor. Bunlardan üçü bahçe sulama ve genel kullanım için su toplarken, “temiz olan” dördüncü çatı ise kullanma suyu topluyor. Bunun için biri 40 metreküp öteki 8 metreküp olmak üzere iki adet su tankı ev ve arazinin eğimi arasında oluşan boşluklara yerleştirilmiş. Bu sistemlerle birlikte ev, su bakımından tümüyle kendine yeterli hale getirilmiş. Bahçede sebzelerin yanısıra, az bakım isteyen yerel bitkiler ve güneyde evi güneşten koruyan ve kışın yaprak döken ağaçlar bulunuyor.

Proje oldukça düşük bir yapım bütçesiyle ve düşük bir enerji maliyeti oluşturacak biçimde gerçekleştirilmiş. Ev, tasarruf ve konforu ek bir maliyet olmaksızın sunarken, çevre ve sürdürülebilirlik değerlerini öne çıkarıyor.

2015 Eylül ayında tamamlanan evin performansına ilişkin ölçümlerin sonuçları işverenin beklentisinin ötesinde gerçekleşmiş. Nisan ayı itibariyle bütün bu raporlama boyunca kullanıcılar ısıtma sistemini hiç açmamakla birlikte, günlük olarak ölçülen sıcaklık dışarıda 5-15 derece arasındayken içeride 21 ile 24 derece arasında kalmış, böylece ev ilk kış mevsiminde sıfır ısıtma tüketimi (yüzde 100 pasif) ve sıfır su tüketimi gerçekleştirmiş (yüzde 100 yağmursuyu).