2024’ün En Çok İlgi Çeken Röportajları
Geride bıraktığımız 2024 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesinde yayınlanmış röportajlardan en çok ilgi çekenleri derledik.
Müge Cengizkan, Ali Cengizkan: “Sormaktan çekinilen soruların başında, yanıtlarının altında olacağız…”
Sergi, kitap ve araştırma projeleriyle mimarlık literatürüne katkıda bulunmanın ötesine geçerek her yaştan ve sosyal katmandan insanın yaşadığı kentin gelişimine dair bilinç elde etmesine, kent ve mimarlık kavramlarının ulusallaşmasına kıymetli katkılarda bulunan Müge Cengizkan ve Ali Cengizkan’ın araştırmacılık ve yazarlık pratiklerini ve güncel işlerini mercek altına aldık.
Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı: “Mimarlar için yapıları zihinsel süreçlerinin dışa vurumudur. Özellikle bu dönemdeki mimarların yapılarıyla olan bağları çok güçlü…”
Vitra’nın cumhuriyetin 100. yılı için Arkitera iş birliğiyle geliştirdiği “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinin senaryo, çizim ve animasyon ekibinde görev alan Cem Dedekargınoğlu, Umut Şumnu, Onur Kutluoğlu ve Kayahan Kaya ile, grafik roman türünde aktardıkları, modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü rol oynayan mimar ve yapıların hikayelerini konuştuk.
Dr. Marwa Al-Sabouni: “Mimarinin davranışlarımızı yönlendirme gücü vardır; inşa ettiğimiz şey kimliğimizi dönüştürür…”
İstanbulSMD’nin düzenlediği “Mimarlık Ne İşe Yarar” konferansı için İstanbul’a gelen Suriyeli mimar, yazar ve yayıncı Dr. Marwa Al-Sabouni ile dünya çapında ses getiren kitapları, mimarlığın ve şehirlerin savaş ve çatışmalardaki rolünü, yıkımına tanıklık ettiği kadim şehir Humus’taki gözlemlerini ve yıkılan kentlerin yeniden inşasındaki riskleri konuştuk.
Bilgin Mimari Tasarım: “Mimarlık bugünle değil, yarınla ilgili bir meslek…”
İstanbul merkezli Bilgin Mimari Tasarım kurucuları Caner Bilgin ve Begüm Yılmaz Bilgin ile; bağlam, yer, ekonomi, yapım teknikleri, sürdürülebilirlik ve mekansal nitelik gibi konuları dengeli bir şekilde, insan deneyimi merkezinde ele aldıkları mimarlık pratiklerini ve Kalyon Karapınar GES Merkezi Kontrol Binası başta olmak üzere güncel projelerini konuştuk.
Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık: “Sergide, geçen 30 yılın izlerini mimarlık üzerinden okutabilmek istedik…”
Mimarlık üretimindeki serüvenlerini Meriç Öner’in küratörlüğünde, dönem hafızasıyla birlikte ele alınan bir sergi ve etkinlik serisiyle incelemeye açan Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar ile “Zaman Cetveli” üzerinde ileri-geri giderek geçmiş ve gelecek 30 yılı konuştuk.
ALA Architects Kurucu Ortağı Samuli Woolston: “Tasarladığımız yapıların işlevlerini, anlamlarını ve nasıl kullanıldıklarını gösteren bir mimari dil oluşturmaya çalışıyoruz…”
AURA İstanbul ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü ortaklığında düzenlenen “Art & Architecture: Conversations on Architecture and Art without Boundaries” başlıklı panel kapsamında Türkiye’ye gelen Finlandiyalı mimar ve sanatçılar arasında yer alan Samuli Woolston ile kurucuları arasında bulunduğu ALA Architects’in tasarım süreci ve mimari yaklaşımları üzerine konuştuk…
Hüseyin Yanar: “Benim bulmaya çalıştığım, adım adım gittiğim, sonra da anladığım bu alan, kendime ait bir şey. Zaten insanlar önce kendilerine ait bir şey yaratıyor, ondan sonra onu açıklamaya çalışıyorlar.”
AURA İstanbul ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “Art & Architecture: Conversations on Architecture and Art without Boundaries” başlıklı panel kapsamında yeniden Türkiye’de bulunan mimar, sanatçı, yazar ve akademisyen Hüseyin Yanar ile, mimarlık ve sanat arakesitindeki yolculuğu, akademik ve profesyonel mesleki deneyimleri, Fin kültürünün ve doğasının üretimleri üzerindeki etkileri hakkında konuştuk.
Han Tümertekin: “Mesleki davranışlarımın hiçbiri mimar olduktan sonra gelişmedi. Hayatımı nasıl yaşıyorsam mimarlığımı da öyle yapıyorum…”
XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Seçici Kurulu’nun “Spekülasyondan azade, fazlalıklardan arınma, azaltma; sadece zorunluluklardan ibaret olmanın estetiğinden ilk günden bugüne hiç sıkılmadı…” sözleriyle Mimar Sinan Büyük Ödülü’ne layık gördüğü Mimar Han Tümertekin ile etik ve estetiğin birlikteliğinden hiç uzaklaşmadan ve “sıkılmadan” sürdürdüğü mesleki pratiği üzerine…
ÖzerÜrger Mimarlık: “Yapısal ve kentsel ölçekte tasarımın özünün ‘nesne’ değil, ‘mekan’ olduğuna inanıyor; mekanın üreteceği potansiyellere odaklanıyoruz…”
İnsan, yapı ve çevre arasındaki ilişkileri tasarlayarak bireyin kent yaşamına dahil edildiği işlere imza atan, ele aldıkları her kentsel tasarım projesinde kamu yararına taleplerde bulunarak şehre yeni kamusal alanlar kazandırmayı öncelikli tutan Mimar Ali Özer ve Mimar Ahmet Mucip Ürger ile son dönemde İstanbul’da, Kocaeli’nde ve Antalya’da hayata geçirdikleri dikkat çekici planlama projeleri üzerinden ölçekler üstü kent ve mimarlık yaklaşımlarını konuştuk.
Pelin Derviş: “Türkiye’de bir araştırmacı, bir hikaye anlatıcısı ve bir yayıncı olarak inadına üretken olabilmek ancak bir tür adanmışlıkla mümkün…”
TürkSMD 16. Mimarlık Ödülleri jüri heyetinin ifadesiyle “her şeyin kolaylıkla alaşağı edilip unutmanın kucağına atıldığı bir ülkede ‘mimarlığın hafıza kayıtları’ olarak çok değerli bulunan” yayınları ile Mimarlığa Katkı Dalı’nda ödüle değer bulunan bağımsız mimar, araştırmacı, küratör, yazar ve editör Pelin Derviş ile 20. yüzyıl Türkiye’sinin tasarım ve mimarlığı üzerine yoğunlaşan üretimleri üzerine…