2024’ün En Çok İlgi Çeken Yazıları ve Dosyaları

Geride bıraktığımız 2024 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesinde yayınlanmış yazılardan ve dosyalardan en çok ilgi çekenleri derledik.

Emin Onat İçin Mimar Değildi Denmesi Kabul Edilemez


Doğan Tekeli, Mimar

Devamı >>

Sharjah Mimarlık Trienali 2023: Süreksizliğin Güzelliği, Bir Uyarlanabilirlik Mimarisi


Birleşik Arap Emirlikleri’nde ikinci kez düzenlenen Sharjah Mimarlık Trienali, Tosin Oshinowo’nun küratörlüğünde “Süreksizliğin Güzelliği: Bir Uyarlanabilirlik Mimarisi” temasıyla kapılarını açmıştı. Trienal’de yerelliğin dilinden kopmamıza neden olan küreselleşmiş teknolojinin aksine, yerel uygulamaların ve tasarımın önemi düşünülerek mevcut kısıtlamalara anında ve ölçülü yanıt vermeye odaklanan bir mimarlık ve tasarım sergisi sunuldu. Bu sayının Dosya sayfalarında yenilikçi tasarım çözümlerinin sürdürülebilir, esnek ve eşitlikçi bir gelecek yaratmak için nasıl yeniden yönlendirebileceğini yansıtan trienaldeki en ilgi çekici 10 eseri derledik.

Devamı >>

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne Açık Mektup


Nevzat Sayın, Mimar

Devamı >>

Dekolonizasyon ve Dekarbonizasyon: Başka Türlü Bir Mimarlığa Doğru


Mimarlığın daha demokratik ve çok sesli bir hale getirilmesi, dirençli kentler inşa edilmesi ve katılımcılığın artırılması, dekolonizasyon ve dekarbonizasyon düşüncelerinin yerleşik hale gelmesi ve mimarlığın sömürgesizleştirilmesi için başka türlü bir mimarlığın nasıl mümkün olabileceğini mimarlara ve akademisyenlere sorduk.

Devamı >>

Seçkin Bir Aydın, Seçkin Bir Mimar: Bülent Özer


Doğan Hasol, Y. Müh. (Mimar), Dr. h. c.

Devamı >>

Retrospektif: Riken Yamamoto Yapıları


Yapılı çevrenin ve kolektif yaşamın zorluklarına her seferinde çok farklı işlevlerde ve ölçeklerde en uygun yanıtı verebilmek için mimarlık mesleğinin alet çantasını hem geçmişe hem de geleceğe doğru genişleten, geçmişten kopya çekmeyerek ondan öğrenen ve temel ilkelerin geçerliliğini ortaya koyarken mekanı çağdaş bir şekilde kendi dilinde yorumlayan Mimar Riken Yamamoto, bu yıl 2024 Pritzker Mimarlık Ödülü’nün sahibi oldu. 50 yılı aşkın süredir devam ettirdiği üretimleri boyunca, birey ve toplum arasındaki ilişkiye verdiği mekansal karşılıklar ve yarattığı toplumsal farkındalık ile mimarlık dünyasının en prestijli ödülüne layık görülen dokuzuncu Japon Mimar Riken Yamamoto’nun tasarımlarını Dosya sayfalarında bir araya getirdik.

Maddeye Dönüş ve Mimarlık Okulunda Artık Unutulması Gereken Şeyler


Büşra Dilaveroğlu, Dr., Öğr. Üyesi
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Devamı >>

Yirminci Yılda Selçuk Batur’u Anma


Erdoğan Elmas

Mimarlığımız İçin Bir Başarı, Bir Şölen: Seul Robot Müzesi


Suha Özkan, Hon. F AIA

Ahlak Pahalıdır!


Şengül Öymen Gür, Prof. Dr.
Beykent Üniversitesi

Warhol’un Marilyn’leri Üzerindeki Kurşun İzleri: Öykü, Tasarım ve Değer İlişkisi


Celal Abdi Güzer, Prof. Dr.
ODTÜ, Mimarlık Bölümü

Mimarlığın Simgesel Gücü: Yapmanın ve Yıkmanın Ötesinde


Yalnızca fiziksel olarak yapılı çevre üretiminden ibaret olmayan mimarlık, imge oluşturma ve anımsatma gücünden dolayı tarih boyunca özellikle kentsel mekanlarda siyasi ve ideolojik bir araç olarak kullanıldı. Toplumsal hafızada yer etmesi ya da anımsanması istenen dönemlere ait “yeni”ler inşa edilirken bu kurguda yer verilmeyen “eski”ler yıkıldı. Bu sayımızın Dosya bölümünde, mimarlığın temsiliyet gücünü, kolektif hafıza ile ilişkisi üzerinden modern mirası korumanın önemini ve bu bağlamda Türkiye mimarlık ortamı hakkındaki değerlendirmelerini mimarlara ve akademisyenlere sorduk…

Güneş Mimarlığa Değdiğinde: Mekansal Bir Atmosfer Katmanı Olarak Işık


Kutsal ibadet mekanlarından eğitim yapılarına, varoluşsal algılarımızdan biyolojik saatimizin belirlenmesine kadar tür olarak üzerimizde önemli etkileri olan ve hayatımızı şekillendiren ışığın mekan tasarımlarında bir katman olarak ele alındığı ve deneyimi kurgularken göz önünde bulundurulduğu projeleri bir araya getirdik.

Kentsel Deneyim Olasılıkları İçin Efemeral Mimarlık


Dünyanın farklı kentlerinde kamusal hayata renk katmak ve topluluk etkileşimini canlandırmak için tasarlanmış, ömürleri kısa olsa bile yarattıkları deneyimin canlılığı ve farklılığı ile kentlilerin anılarında kalıcı bir yer edinen geçici yapılardan oluşan “efemeral mimarlık” örneklerini bir araya getirdik.

Cumhuriyetten Günümüze Yaşayan Bir Üretim Mekanı: Malatya Şeker Fabrikası


Nilay Özcan Uslu, Dr. Öğr. Üyesi
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu, Tasarım Bölümü, İç Mekan Tasarımı Programı

Ece Ceren Engür, Öğr. Gör.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü