Gönye Proje’den Ödüllü Örnek Daire Tasarımı: YEDİ MAVİ

Çözüm ortağı olduğu inşaat ve gayrimenkul yatırım şirketleriyle birlikte rezidans, toplu konut ve ofis projeleri başta olmak üzere birçok iç mimari çalışmaya imza atan Gönye Proje Tasarım’ın Yedi Mavi projesi için tasarladıkları örnek daire, The International Design Awards’ta ‘’İç Mimari Tasarım’’ kategorisinde ödüle layık görüldü.

Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal liderliğindeki Gönye Proje Tasarım, Yedi Mavi projesi için tasarladıkları örnek daire ile 11. The International Design Awards’tan ödülle döndü. Mimari tasarım, iç mimari tasarım, ürün tasarımı, moda tasarımı ve grafik tasarım üst başlıklarında düzenlenen organizasyonda dünyaca ünlü mimar ve tasarımcılardan oluşan jüri heyetinin, pek çok farklı ülkelerden başvuran çok sayıda projeyi değerlendirmesi sonucunda örnek daireyi, ‘’İç Mimari Tasarım’’ kategorisinde ödüle layık gördü.

“İyi tasarlanmış mekanlarda yaşayan daha mutlu insanlar” anlayışı ile tasarladıkları projenin işlevselliği, estetiği ve teknik altyapısı ile farklı yaşantılara göre şekillendiğini belirten mimarlar, proje için özel detaylar üreterek bütüne doğru mekanı geliştirerek işlevsel ve estetik olarak çözümlenmiş mekanlar kurguladıklarını belirtiyor. Mimarlar proje dahilinde tasarladıkları 3+1 ve 4+1 olacak şekilde 2 farklı tipte örnek daire tasarlamış.

Yenilikçi Detaylarla Çeşitlenen Fonsiyonel ve Estetik Mekanlar…

4+1 dairede, fonksiyonel ve estetik çözümleri bir araya getirerek hedef kitlenin ortak beğenisini ve konforunu sağlayacak şekilde şık ve modern bir tarza yöneldiklerini belirten Gönye Proje Tasarım kurucuları, dairenin öncelikle ana çekirdeğini oluşturan vestiyer odası, işlik, giriş holü, gece holü ve banyo mekânlarının kullanım senaryosunu düşünerek kurgulamış.

Ana çekirdeği oluşturan mahallerin planlarının tamamlanmasından sonra yatak odaları, mutfak ve salon mahallerinin yerleşimleri iç mimari, mekanik ve fonksiyonellik başlıkları altında işveren ile birlikte koordinasyonlu olarak çalışılmış. Aynı zamanda geniş bir antre alanı bulunan büyük ve ferah örnek dairede, antreye açılan mahallerin kapıları sürgülü kapı olarak duvar kaplaması etkisinde bütünsel olarak tasarlanmış.

Mutfak giriş kapısında reflekte cam detaylı duvar içine sürülebilen sürgülü kapı tercih eden Gönye Proje Tasarım kurucuları, istendiğinde mutfak alanının koridor ile bütün şekilde kapısız olarak kullanılabilmesini sağlamış. Mimarlar aynı zamanda ebeveyn banyo ve giyinme oda geçişlerini de sürgülü kapılar ile çözümleyerek ebeveyn odası mekânlarını birbirine bağlayarak kullanım kolaylığı sağlamış.

Mutfaklarda da yenilikçi malzeme olarak dairenin geneline hâkim olan bronz-pirinç detaylı ve bronz laminat yüzeyli özel kapaklar kullanan mimarlar, koridordan görünen açıda kalan noktada ankastre kahve makinesi ve ankastre fırının yer aldığı boy dolapları konumlandırmış. Bu boy dolap yine ince bronz çıtalar ve reflekte camlardan oluşan bir vitrin etkisi yaratarak mutfağa şık detaylar kazandırmış. Büyük metrekareli olan bu dairede mutfakta buzdolabı için 2 adet ankastre buzdolabı için mobilya planlaması yapan Gönye Proje Tasarım Kurucu Ortağı İç Mimar Gönül Ardal, istendiğinde dolaplardan bir tanesinin kiler dolabı olarak kullanılabildiğini belirtiyor.

Banyolarda kullanılan metal aksesuarlar da dairenin konseptine uygun olarak bronz/pirinç renklerde seçilmiş. Banyolarda zemin ve duvar kaplamalarında kullanılan bej ve vizon tonlar ile dairenin genel sıcak-şık ambiyansını desteklediğini belirten Gönül Ardal, banyo ve mutfak tezgahlarında kullanılan ürünlerle yenilikçi ve sürdürülebilir malzeme seçimleri yaptıklarını vurguluyor ve ekliyor: ‘’Tavanlardaki havuz içinde kullanılan dokulu boyalar ve asma tavan bitişlerindeki radiuslu lake çıtalar, zeminde kullanılan dairesel hatlarla birbirini tamamlıyor. Büyük metrekareli bu dairede bölgesel olarak kullanılan dairesel ve yay formundaki tavan ve zemin tasarımları dairenin büyük ve soğuk etkisini yumuşatmamızı sağladı.’’

Yaşayan Bir Kurguyla Tasarlanan Örnek Daire…

Tasarıma dair izledikleri yolu ‘’Yatak odaları ve salon tasarımlarımızı yaparken her mekan için ayrı bir çıkış noktası belirlendi. O mekana özgü, fonksiyona uygun tasarımlara yönelip proje sonunda seçeceğimiz aksesuarda da aynı çizgiyi takip ettik. Böylece örnek dairelerde işlevsel ve estetik değerlerin ön planda olduğu yaşayan mekânlara ulaştık’’ şeklinde özetleyen Gönye Tasarım Kurucu Ortağı Mimar Yelin Evcen, yaşayan bir kurguyla örnek daireyi farklı kıldıklarını vurguluyor. Her çocuk odasının tasarımı için hayali olarak bir çocuğun cinsiyeti, yaşı, hobileri ve ilgi alanlarını belirleyen Gönye Proje Tasarım, tasarım süreçlerinde de bu doğrultuda hayal ettikleri kişilerin beğenilerini düşünerek çalışmış.

Salon ve odalarda kullanılan tablolar mekânların konseptlerine uygun olacak şekilde ressam Esra Yılmaz tarafından, duvarlarda kullanılan metal heykeller ise Mat Art Studio tarafından projeye özel olarak çalışılmış.