IOMA Sanat Merkezi

Mimari Tasarım
Archstudio

Tasarım Ekibi
Han Wenqiang, Cao Chong, Wen Chenhan, Huang Tao

Proje Yeri
Pekin, Çin

Strüktür Tasarımı
Zhang Fuhua

Elektrik-Tesisat Projesi
Zheng Baowei, Cheng Guofeng

Mekanik Proje
Yu Yan

Tamamlanma Tarihi
2019

Proje Alanı
3.000  m²

Fotoğraflar
Jin Weiqi, Wang Ning

Archstudio tarafından “simbiyoz” kavramına dayanarak tasarlanan IOMA Sanat Merkezi, mevcut yapının bir bölümü ve ağaçlar korunarak, etkileşime olanak tanıyan çok işlevli bir sanat merkezine dönüştürülmüş.

Pekin’de yer alan IOMA Sanat Merkezi, yeni ve eski, iç ve dış, mimari ve doğa, sanat ve insanlık arasında uyumlu bir birliktelik oluşturuyor.

Tasarım ekibi öncelikle yapının bir bölümünü yıkarak restoran, mağaza, çok amaçlı salon ve eğlence alanı gibi yeni ortak mekanlar kurgulamış. Tüm sirkülasyon rotası yeniden düzenlenmiş. Sergi alanının eski sıkıcı ve monoton rotası dönüştürülerek, eklenen yeni bölümlerle ilginç mekansal deneyimler sunan bir sergi alanı yaratılmış.

Mevcut yapı makul ölçüde korunmuş ve fonksiyonel talepleri karşılamak adına yapıya zemin katta cadde boyunca uzantılar ve en üste bir kat eklenmiş. Alandaki ağaçlar korunarak etraflarında küçük avlular oluşturulmuş. Yapının cephesi bir perdeyi andıran yarı saydam, perfore çelik ile kaplanmış.

Tüm bu stratejiler sayesinde, kapalı bir kutuya benzeyen geleneksel bir sanat galerisi, doğal, açık, samimi ve etkileşime olanak tanıyan çok işlevli bir sanat merkezine dönüştürülmüş.