2023 Cumhuriyet’in 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması

2023 Cumhuriyetin 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması, Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılında, başkentin kadim Anadolu coğrafyasındaki anahtar görevini hatırlatacak, kuruluş döneminin değerini yüceltecek ve aynı zamanda Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken her daim çağdaş kalma inanç ve direncini simgeleyecek bir eser yaratılmasını hedefliyor.

“2023 Cumhuriyetin 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması” ile Türkiye ve Ankara açısından tarihi değeri ve kentin fiziksel coğrafyasındaki önemli konumu ile öne çıkan Çaldağ Tepesi’nin bu önemini perçinleyen bir düzenlemeyle bir anma mekanı olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, mekana özgü olan ya da belirgin bir biçimde mekan ilişkileri oluşturabilen; geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bağ kurabilen; ulusal, yerel ve tarihsel referanslar içerirken çağdaş teknolojinin ve malzemelerin kullanılmasıyla özgün bir üretim sergileyen; görsel nitelikleri ve estetik etki düzeyi yüksek; biçimsel özellikleriyle, düşünsel, kavramsal özellikleri uyumlu olup bütünlük arz eden bir anıt/anma mekanı üretilmesi hedefleniyor.

Çaldağ Tepesi’nin ulusal bir fikir yarışması ile düzenlenmesi, içerisinde ve çevresindeki mevcut yapılaşmayı dönüştürecek, kentsel kaliteye yön verecektir. Yarışmayla ortaya çıkacak çözüm, bir yandan müdahale edilen alana doğrudan biçim verirken, öte yandan hem kentsel ölçekte başkent Ankara’ya katkı koyma gücüne hem de böylelikle yeni bir kentsel değer yaratma potansiyeline sahip olacaktır. Tüm bu nedenlerle, yarışma çerçevesinde geliştirilecek önerinin/önerilerin tarif edilen alanı bütüncül olarak ele alması, şartnamede belirtilen mevcut koşullara ortak bir çözüm kazandırması ve böylelikle “yer”in bahsi edilen özgün niteliklerinin derinlemesine irdelenmesi bekleniyor. Tasarlanacak anıtın/anma mekanının kentsel konumuna değer katan, yakın çevresinin fiziksel koşullarını dönüştürebilecek bir ürün olması önceliklidir.

Alanın yapısal öğeleri ve doğal peyzajının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması bekleniyor. Etkinlik alanları, anıtı tamamlayacak ve/veya hizmet sağlayacak ek işlevler ve mekanlar önerilebilir. Bunlar, yarışmacıların yıldönümü kutlamaları için önerecekleri çözümlerle ve anıt /anma kavramlarına getirecekleri tasarım yorumlarıyla biçimlenecek. Önerinin, kente yeni kamusal ve mekansal deneyimler sunabilecek, mevcut deneyimleri çeşitlendirebilecek bir düzenlemeyle anıt kavramının ve anma pratiklerinin 21. yüzyılda üstlendikleri çağdaş anlamlarını karşılaması bekleniyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Yarışma Takvimi
Soru sorma için son tarih ve saat: 9 Mart 2022
Yanıtların yarışmacılarla paylaşılması: 18 Mart 2022
Projelerin son teslim tarihi ve saati: 1 Haziran 2022
Kargo ile gönderilen projelerin idarece teslim alımı için son tarih ve saat: 3 Haziran 2022
Jüri Değerlendirmesi Başlangıç Tarihi: 11 Haziran 2022
Kolokyum ve Sergi Açılışı: 25 Haziran 2022

Jüri
Ömer Selçuk Baz, Mimar
Osman Mete Demirbaş, Doç., Heykeltıraş
Adile Nejdet Jale Erzen, Prof. Dr., Sanat Tarihçisi – Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Oktan Nalbantoğlu, Dr. Öğretim Üyesi, Peyzaj Mimarı – Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
Suha Özkan (Jüri Başkanı), Prof. Dr., Mimar – Hon. F. AIA
Seval Şener, Doç., Heykeltıraş – Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Metin Yurdanur, Heykeltıraş

Ödüller
1. Ödül: 200.000 TL
2. Ödül: 120.000 TL
3. Ödül: 80.000 TL
1. Mansiyon: 25.000 TL
2. Mansiyon: 25.000 TL
3. Mansiyon: 25.000 TL
4. Mansiyon: 25.000 TL
5. Mansiyon: 25.000 TL
Satın Alma: Toplam 50.000 TL