2020 Uluslararası Sanatçı Rezidansı Ödülü Fatma Bucak’ın Oldu

Damascus Rose, Fatma Bucak, Winton Bell Gallery

Almanya’nın Dresden şehrinde bulunan Stiftung Kunst und Musik für Dresden’in düzenlediği Uluslararası Sanatçı Rezidansı Ödülü’nün 2020 yılı sahibi “Writing Through Erosion” isimli projesiyle Fatma Bucak oldu.

Fatma Bucak, Writing Through Erosion isimli projesiyle Stiftung Kunst und Musik für Dresden (Dresden Sanat ve Müzik Vakfı) tarafından verilen Uluslararası Sanatçı Rezidansı Ödülü’ne layık görüldü. Sanatçı, 2020 yılında dört ay boyunca Almanya’nın Dresden şehrinde yaşayacak ve çalışmalarda bulunacak. Başvuruları değerlendiren uluslararası sanat profesyonellerinden oluşan jüri, sanatçının özellikle Damascus Rose, 2016 ve Enduring Nature of Thoughts, 2018 isimli son dönem çalışmalarından çok etkilendiklerini kaydetti. Damascus Rose adlı enstalasyon, bir Damask gülü bahçesi. Bir zamanların bu ikonik gül türü, Suriye’de yetiştiği toprakların sivil savaş nedeniyle neredeyse tamamının
terkedilmesiyle, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Bir sanatçı olarak, bireylerin zamanımızın politik güçleri tarafından nasıl tanımlandıklarını, engellendiklerini ve tarihin bunun sonucunda ortaya çıkan kırılgan ve gergin politikalar tarafından nasıl şekillendiğini sorgulayan Fatma Bucak, “Writing Through Erosion”u, toplumların kayba yönelik algısı üzerine süregelen çalışmalarının doğaya odaklanan bir parçası olarak tanımlıyor.

1984 Türkiye doğumlu genç sanatçı Fatma Bucak, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İtalya Albertina Academy of Fine Arts’ta Sanat Tarihi ve Gravür eğitimi görmüş ve Londra Royal College of Art’ta fotoğraf üzerine yüksek lisansını tamamlamış. Bucak’ın performans, fotoğraf, ses ve video pratikleri; politik kimliklere, kültürel ve cinsiyete dair normlara ve de tarihsel yeni bir müzakere alanı olarak manzaraya odaklanıyor. Tarihin kırılganlığını, gerilimini ve geri dönülemezliğini, tanıklığın ve hafızanın kuvveti eşliğinde araştırırken, sık sık geleneksel tarih yapım biçimlerini sorguluyor.