2020 Dünya Mimarlık Günü’nün Teması: “Daha İyi Bir Kentsel Geleceğe Doğru”

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), krizlerin yoksul ve savunmasız nüfusu orantısız bir şekilde etkilediğine dikkat çekmek ve kentsel tasarım ile mimarinin, herkes için daha iyi bir yaşam kalitesinin anahtarı olduğunu vurgulamak hedefiyle bu seneki Dünya Mimarlık Günü’nün temasını “Daha iyi bir kentsel geleceğe doğru” olarak belirledi.

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1985 yılında oluşturulan Dünya Mimarlık Günü,  BM Dünya Habitat Günü’ne paralel olarak, Ekim ayının ilk Pazartesi günü  kutlanıyor. Her yıl farklı bir tema seçiliyor ve profesyonellerin yanı sıra halkın dikkatini şehirler ve habitat ile ilgili sorunlara çekmek amaçlanıyor.

Dünyadaki 3,2 milyon mimarı temsil eden Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), 2020 Dünya Mimarlık Günü’nün temasını duyurdu: “Daha iyi bir kentsel geleceğe doğru.”

Küresel salgın, tıpkı tüm dünyadaki sosyal gelenekleri ve mekanları yeniden şekillendirdiği gibi, krizlerin yoksul ve savunmasız nüfusu orantısız bir şekilde etkilediğini bir kez daha ortaya koydu. Dünyanın pek çok şehrinde insanlar temiz suya, havaya ve yaşama mekanlarına sahip olmadıkları için güvenlik tedbirlerini uygulayamadı. Kentsel politikalar, tüm vatandaşlar için yeterli hizmet, barınma ve dinlenme alanı sağlamalı; kentsel planlama, tasarım ve mimari, herkes için daha iyi bir kentsel gelecek sunmalıdır.

“Kentsel tasarım ve mimari, herkes için daha iyi bir yaşam kalitesinin anahtarıdır.”