Zoom In!

Tasarım:  ZAAS & Yerce Mimarlık

Tasarım Ekibi: Ayça Taylan, Nail Egemen Yerce

Proje Ekibi: Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı, Nail Egemen Yerce, İdil Yücel İnal, Alican İnal

İşveren: Stefany Home & Living

Proje ve Uygulama Tarihi: 2018

Toplam İnşaat Alanı: 40 m2

Ana Yüklenici: Polinorm

Aydınlatma Danışmanı: ON/OFF Lighting & Consultancy

Fotoğraflar: Yerce Art Photography – Emin Emrah Yerce

Stefany Home & Living için ZAAS & Yerce Mimarlık tarafından Domotex Fuarı’nda sergilenmek üzere tasarlanan “Zoom-In!”, ziyaretçiyi farklı renklerde dokunmuş bir halının yakınlaştırılmış bir kesiti içinde masalsı bir yolculuğa davet ediyor ve dev ipliklerin arasında adeta küçülerek dolaşmasını sağlıyor.

Almanya’nın Hannover kentinde her yıl Ocak ayının ikinci haftası düzenlenen Avrupa’nın en büyük zemin fuarı Domotex’in 100 bin metrekareye yayılan fuar alanını 4 günde yaklaşık 60 bin kişi geziyor; bu alanda yaklaşık 1600 firma ürünlerini sergiliyor. Kalabalık ve yoğunluk, ziyaretçilerde görsel ve işitsel bir bombardıman etkisi yaparak algı tıkanmasına yol açabiliyor.

Neredeyse her fuar organizasyonunda yaşanan bu durum karşısında Domotex yönetimi ilk kez 2018 için, fuar alanı içerisinde katılımcı firmaları yaratıcı bakış açıları geliştirmeye teşvik edecek bir alan ayırdı. Amaç, firmaların temsiliyetlerini kendi ürünlerini sergilemeden, yaratıcı yöntemlerle ifade edebilecekleri bir zemin oluşturmaktı. Bu doğrultuda, dünyanın farklı ülkelerinden yapılan başvurular arasından 20 enstalasyon seçildi. Fuarın geri kalan kısmından ayrı tutulan ve birbirlerinin etkilerine müdahale etmeyecek mesafelerde konumlandırılan enstalasyonlar ile ziyaretçilere fuar içinde fiziksel ve zihinsel bir nefes alma alanı yaratıldı. Gaziantep merkezli halı firması Stefany Home & Living için ZAAS & Yerce Mimarlık tarafından tasarlanan “Zoom-In!” isimli enstalasyon, bu alana Türkiye’den seçilen tek proje oldu.

Enstalasyonda ziyaretçi, farklı renklerde dokunmuş bir halının yakınlaştırılmış bir kesiti içinde masalsı bir yolculuğa davet ediliyor ve dev ipliklerin arasında adeta küçülerek dolaşmaya başlıyor. Böylelikle, halıya daha önceden hiç bakmadığı bir açıdan, ‘içinden’ bakıp onu deneyimliyor ve onunla hemhal oluyor. Ölçekle oynararak elde edilen bu deneyim, farklı renk, malzeme, boyut ve ışık etkileri altında mekansal süprizler sunuyor. Ziyaretçi, kaotik fuar atmosferinden yalıtılmış bu ortamda, zemin, duvar ve tavandaki yansıtıcı yüzeylerin görüntüyü tekrarlamasıyla, sonsuza uzanan başka bir dünyadan kendine bakma fırsatı yakalıyor.