ZeroBuild Summit’23 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi Direktörü Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz’la Sıfır Enerji Bina ve Deprem Üzerine…
“Depreme Dayanıklı Sıfır Enerji Binalar olarak tasarlanması gerektiğini öneriyoruz. Yeniden yapılanmada böyle bir adıma gidersek deprem sonrası bu dönemde yaşadığımız sorunları ileriki olası afetlerde yaşamayız.”
ZeroBuild Summit nedir?
Sıfır Enerji Bina’ların nasıl mümkün olduğunu ve bu binaların neden gerekli olduğunu bizlere sunan, bu seneki odağı “daha iyi mühendislik daha iyi mimarlık” olan zirveler serisidir. Zirvemizde teknoloji oturumlarımız, networking’e ayırdığımız özel zamanlar, farklı uzmanlardan paneller ve sunumlar bulunuyor. Mimarlık, yapı malzemeleri ve teknoloji kapsamında konuyu inceleyeceğiz. Dünya genelinden katılımcılarla dört gün boyunca sürecek zirvemiz ZeroBuild Summit’23 – 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi bu sene 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında 45. Yapı Fuarı–TurkeyBuild ev sahipliğinde “ZeroBuild Possible” sloganıyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sloganımız ise “ZeroBuild Possible” (Sıfır Enerji Bina Mümkün).
Sıfır Enerji Bina’yı nasıl tanımlarsınız?
Sıfır Enerji Bina’lar, diğer binalara kıyasla çok daha az enerji tüketen ve bu düşük enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından kendisi karşılayan, yapı mevzuatına uygun tasarlanmış, son teknoloji, depreme dayanıklı olan ve deprem sonrasında elektrik ve ısıtma sistemi gibi sistemleri kullanılabilir yapılardır. Enerji tasarrufu, ekonomi, sürdürülebilirlik, karbonsuz kentleşme ve iklim krizi gibi durumlar konusunda pek çok olumlu etkisi vardır. Özel mimari ve mekanik tasarımlar, doğru bileşen seçimleri ve uygulama yöntemleri gerektirir ancak uzun vadede bu çabanın karşılığını fazlasıyla sunan binalardır.
Yaşadığımız deprem felaketinin ardından, Sıfır Enerji Bina ve deprem özelindeki önemi hakkında neler söyleyeceksiniz?
Biliyoruz ki gerçekten de çok büyük bir afet yaşadık. İnsanların güvenli kapalı alanlara; güvenilir binalara ne kadar ihtiyaç duyduğunu ve ısınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlara bile erişemediklerinde ne denli zorlandıklarını gördük. ZeroBuild Institute olarak bu nedenle bu seneki zirvemizin odağına daha iyi mühendislik ve daha iyi mimarlık çatısı altında deprem dayanımını ekledik, başlığımızı da revize ederek Depreme Dayanıklı Sıfır Enerji Binalar olarak belirledik. Yaşanılabilir bir dünya için hepimizin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz.
Sıfır Enerji Binalar yapısı gereği mevzuata uygun olması gerektiğinden depreme dayanıklıdır. Ayrıca ısıtma, soğutma, elektrik, aydınlatma sistemleri deprem gibi bir afet ardından hala kullanılabilir durumda olacaktır çünkü bu sistemleri şebekeden bağımsız olma özelliğine sahiptir. Afet sonrası yeniden yapılanma konusu gündemde, pek çok binanın yeni veya yeniden yapılacağını biliyoruz. Bu binaların Depreme Dayanıklı Sıfır Enerji Binalar olarak tasarlanması gerektiğini öneriyoruz. Yeniden yapılanmada böyle bir adıma gidersek deprem sonrası bu dönemde yaşadığımız sorunları ileriki olası afetlerde yaşamayız. Farklı sektörlerden profesyoneller ve alanında uzman akademisyenlerle, bu binaları oluşturmanın önemini ve böyle bir dönüşümün zor olmadığını insanlara göstermeyi hedefliyoruz.
Depreme Dayanıklı Sıfır Enerji Binalar depreme karşı nasıl avantajlar sağlıyor?
Birçok kez tecrübe ettiğimiz üzere depremler kışın yaşandığında, deprem bölgeleri elektrik kesintilerini daha zorlu yaşıyor. Enerji kesintileri depremzedelerin durumunu daha da zorlaştırıyor. Yemek pişirme, yıkanma, ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor, sevdiklerini kaybetmiş, fiziki olarak yıpranmış insanlar bu yüzden daha da zorlanıyor. Yeniden yapılanmada Sıfır Enerji Binalar dönüşümü gerçekleştiğinde ise depremzedeler en azından temel ihtiyaçlarından mahrum kalmayarak hayatlarını daha kolay sürdürülebilecek. Ülkemizin kaynaklarını daha doğru oranda, bu yönde kullanırsak kentleşmeyi Sıfır Enerji Bina konseptine yönlendirerek bir daha böyle sorunlar yaşama ihtimalinin önüne geçmiş oluruz.
Belirtmemiz gerekir ki Sıfır Enerji Bina konsepti, hem yeni inşaatlarda hem de mevcut binalarda uygulanabiliyor. Mimari proje noktasından statik ve mekanik projelerin tasarımına, mevzuatların uygunluğuna, fiziki uygulamalara, tamamlanmalarının ardından enerji sistemlerinin düzenli kontrollerine ihtiyaç var ancak uzun vadede çok daha faydalı ve karlılar. Eğer şu an Sıfır Enerji Bina’lar için maliyet ödenemeyecekse dahi binalar sonradan dönüştürülmek üzere Sıfır Enerji Bina olmaya uygun şekilde tasarlanabilir. Zirvede bu konuları elbette ki daha kapsamlı işleyeceğiz.
Örnek bir Sıfır Enerji Bina inceleme olanağımız olacak mı?
Zirvemizde, “ZeroBuild Network Zone” isimli bir sergi alanı olacak, orada Sıfır Enerji Bina demosu göstereceğiz. Konuştuğumuz konulardan sonra ziyaretçilerimiz, fiziki olarak küçültülmüş ölçekte bir Sıfır Enerji Bina görerek bakış açılarında netlik kazanacaklar. Yapı malzemeleri ve teknolojilerinin hangileri Sıfır Enerji Binalar için ideal, nasıl çizimler bulunuyor, yalıtım sistemleri, pencere ve kapı sistemleri, havalandırma sistemi, mekanik sistemleri gibi farklı sistemler bu binalarda nasıl kurulmalı sorularına cevap bularak son teknoloji çeşitli ürünleri tanıyacaklar.
Zirve hakkında daha detaylı bir bilgiye nasıl ulaşabiliriz?
Zirvemize dair tüm bilgilere https://www.summit.zerobuild.org/tr veya sosyal medya kanallarımız üzerinden ulaşabilirsiniz.