Zeitz MOCAA

Künye

Mimari Tasarım
Heatherwick Studio

Tasarım Ekibi
Thomas Heatherwick, Mat Cash, Stepan Martinovsky, Simona Auteri, Ruggero Bruno Chialastri, Yao Jen Chuang, Francis Field, Sarah Gill, Xuanzhi Huang, Changyeob Lee, Julian Liang, Débora Mateo, Stefan Ritter, Luke Snow, Ondrej Tichý, Meera Yadave

Uygulama Ekibi
Lucie Beauvert, Einar Blixhavn, Erich Breuer, Alex Flood, Hayley Henry, Hannah Parker, Luke Plumbley, Matthew Pratt

Proje Yeri
Cape Town, Güney Afrika

Yerel Ortak
Van der Merwe Miszewski Architects, Rick Brown Associates, Jacobs Parker

Strüktür Mühendisliği
Arup / Sutherland

Makine ve Elektrik Mühendisliği
Arup / Solution Station

Genel Yüklenici
WBHO

Tamamlanma Tarihi
2017

İnşaat Alanı
102.000 m²

Fotoğraflar
Iwan Baan, Hufton+Crow, Jonathan Piercy, Navigator Films

Heatherwick Studio tasarımı Zeitz MOCAA, mevcut tahıl silolarının tanımladığı endüstiyel mirası korurken, sanat etkinliklerine ve sergilere olanak tanıyacak mekanlar sunuyor.

Bir kule ve silolar olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor Zeitz MOCAA, “ 42 adet dikey beton boru çağdaş kültürün deneyimlenebileceği bir mekana nasıl dönüşür?” sorusuna cevap veriyor.

Cape Town’da bulunan ve 1920’den beri Güney Afrika’nın dört bir yanından gelen tahılların depolandığı tahıl siloları, yenilenerek yoğun sirkülasyona ve kamusallığa sahip rıhtım bölgesinin eksikliğini çektiği kültür yapısını tanımlıyor ve Zeitz Vakfı’na ait , Afrika’dan çağdaş sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.

Heatherwick Studio, yapının merkezinde tasarımın kalbini oluşturacak ve galeri katlarına ulaşımı sağlayacak bir atrium tasarlamış. Bu atrium yalnızca 17 cm kalınlığındaki betonarme duvarlardan oluşan siloların titiz bir çalışmayla, kısmen oyulması ile meydana gelmiş. Siloların kalan bölümleri 42 cm’ye çıkarılarak kompozit bir yapı oluşturulmuş. Kesilen yüzeyler, betonarmenin agregası  ile kontrast oluşturmak adına parlatılmış.

Oyulan boruların üstü gün ışığının atriuma ulaşmasını sağlayan, özel bir cam hamurundan elde edilen, 6 metrelik lamine cam panellerle kaplanmış.Bu paneller heykel bahçesi için güvenli,yürünebilir bir platform oluşturuyor.

Geriye kalan, içteki tüpler, toplamda 6000 metrekarelik 80 sergi alanına mekan sağlamak için kaldırılmış. Yeraltı tünelleri, sanatçıların alana özgü sanat eserleri yaratmaları adına müzeye adapte edilmiş.

Kulenin cephesinde yer alan dışbükey camlar, Venedik lambasının şişkin sırlı dokunsundan esinlenerek tasarlanmış. 1,5 x 6 cm’lik çelik taşıyıcılarla desteklenen camlar düzensiz, ışıltılı desenler sunuyor.